Općina Živinice je u subotu 18.05. učestvovala u najvećoj volonterskoj akciji u historiji Bosne i Hercegovine, pod nazivom "Let`s do it – Očistimo Zemlju za jedan dan".  Riječ je o najvećeoj volonterskoj akciji čišćenja prvenstveno ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

  Akcija čišćenja se na području Općine Živinice provodila na devet lokacija, a  to su: Izletište Šarenjak, izletište i tok rijeke Gračanica, trasa Bašigovci, rijeka Krivača u Svojatu, Šehidska česma u Gornjim Dubravama, izletište Toplice, naselje Dud u MZ Lukavica Donja, put prilaza lovačkoj kući i prostor oko lovačke kuće Dubrave i Rudina Gornje Živinice. Akciji  se odazvalo oko 300 volontera  i prikupljeno je oko 600 vreća smeća.

  Akciju organizuje Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke. Kao i prošle godine, Općina Živinice uzela je učešće u akciji čišćenja, koju je Opcinski načelnik Hasan Muratović u potpunosti podržao.

  Prva ovakva akcija organizovana je u BiH u septembru prošle godine, a o izvanrednim rezultatima svjedoči aktivno učešće 37 500 voloontera, 105 općina i 5 500 000 kg očišćenog smeća. U prošlogodišnjoj globalnoj akciji je učestvovalo 96 zemalja svijeta sa više od 7 miliona volontera.  

 Cilj  ove akcije je podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine te napraviti funkcionalnu mrežu nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, medija i drugih subjekata koji će nastaviti zajednički sarađivati i na drugim ekološkim akcijama u kontinuitetu./N.Č./

Priroda prije i poslije akcije

Snimak nakon akcije kraj lovačke kuće

Detalj sa uspjele akcije mladih na čišćenju deponija

 

Vaš komentar na članak: