Središte kulturnih   događanja minule subote bilo je u Osnovnoj školi Đurđevik.Već 11.puta za redom održava se Likovna kolonija  učenika osnovnih škola Bosne i Hercegovine, s tim da su ove godine po prvi puta učestvovali i mladi talenti srednjih škola.

   Velikom broju mladih umjetnika iz BiH obratio se direktor škole Husein Redžić slijedećim riječima:

  „Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo zajedno i što nastavljamo naše druženje uz likovnu umjetnost.Radujemo se velikom odzivu učenika ne samo iz Tuzlanskog kantona već i Mostara, Goražda, Zavidovića i drugih mjesta.Naša škola nastoji da osim nastavnih aktivnosti razvija i umjetničke afinitete kod mladih, a to najbolje postižemo na ovakvim druženjima“, naglasio je Redžić i proglasio otvorenom Likovnu koloniju „Đurđevik 2010“.

  Potom su se učenici rasporedili po učionicama i započeli svoj stvaralački rad.Nastavnik likovne kulture u OŠ Đurđevik Rahman Šabanović utemeljitelj je ove likovne manifestacije,  o kojoj kaže:

  „Okupilo se oko 100 učenika osnovnih i srednjih škola i oni stvaraju svoja nova djela  u svim tehnikama, zavisno od vlastite sklonosti.Svi radovi koji danas budu urađeni u Đurđeviku biće predstavljeni za Dan općine Živinice, ali i drugim gradovima iz kojih su djeca došla u našu sredinu“.

   Žiri u sastavu Vinko Lamešić, predsjednik i članovi Berina Bilajac, Senka Hukić, Rahman Šabanović  i Borka Jokić imali su težak ali zahvalan zadatak da  odaberu najbolje radove, koji su nagrađeni diplomama i drugim poklonima sponzora druženja učenika na Likovnoj koloniji u Đurđeviku.

   Prvim nagradama u raznima tehnikama likovne kulture nagrađeni su slijedeći učenici:

    Muhamedbegović Fadil, O.Š.“Simin Han“ Tuzla, Siočić Lejla, O.Š „ Živinice Gornje ",
Ćulum Lejla, O.Š. „ Hasan Kikić " Gradačac, Ljubović Fadil, O.Š. „ Novi Grad " Tuzla
Hebib Erna, O.Š. „ Novi Grad ", Tuzla, Kuduzović Romano, Građevinsko – geodetska škola Tuzla, Noćajević Ramiza, Građevinsko – geodetska škola Tuzla, Muratović Jasmila, Druga osnovna škola Živinice, Alić Mahir, O.Š. „ Puračić“, Hasanović Nihad, O.Š. „ Puračić“, Karić Merima, O.Š.“ Lukavac Grad“, Lačić Melisa, O.Š. „ Lukavac grad“, Halilović Lejla, O.Š. Đurđevik, Kovač Semir, O.Š. „Hasan Turčalo – Brzi“, Goražde i  Hamzić Senad, O.Š. „Sapna“.

   Zanimljivo je još na kraju istaći da je Javna ustanova Osnovna škola „Đurđevik“ najstarija  obrazovna ustanova na području općine Živinice i počela je sa radom daleke 1911. godine, tako da će naredne školske godine obilježiti cio vijek svog postojanja i uspješnog rada! /Šefik Gadžo/

Mladi stvaraoci na djelu

Stižu svuda-likovnjaci Druge OŠ Živinice

Husein Redžić i Rahman Šabanović na otvaranju likovne kolonije "Đurđevik 2010."
 

Vaš komentar na članak: