Večeras je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama izvedeno najnovije dramsko ostvarenje Zlatka Jugovića, komedija Maheri.Uz autora u ovom komadu još su glumili Suad Avdagić i Murat Hassanagić, doajeni Gradskog pozorišta Živinice.

  Posjetioci su bili oduševljeni večerašnjom premijereom Mahera, te su čestim aplauzima nagrađivali glumce na sceni.Predstava ovog pozorišnog djela, koje najavljuje bolje dane kulture u Živinicama oduševila je i same aktere Mahera.

  "Po svojoj žanrovskoj formi Maheri ili „Tečić iz Amerike“ blago naginje između komedije situacije i naravi- ka satriričnoj drami i farsi.Autor je to prilagodio našem podneblju, obrađen na humorističan način.Svjedoci smo raznih intriga, prevara među ljudima, ovdje se možda nisu prepoznali prevareni žiranti, ali imamo sijaset drugih načina da se neko prevari, a "bogati" rođaci ili tečići iz Amerike oduvijek su bili zgodna tema za "obogatiti" se na lagan način", kaže glumac Suad Avdagić.

   Maheri su, ustvari,  likovi sa margine društvene ljestvice, koji na komičnoj matrici svoje priče ciljano odabiru naivne žrtve, kako bi  samo na njima svojstven način lako stekli veliki nečasni šićar na  prevarama.To je na sebi svojstven način dočarao glumac Murat Hasanagić, ne birajući sredstva kako da iz džepa svog bliskog druga "izmigolji" koju stoju, na što on (Suad) i nasjeda!U Maherima se pokazalo da je njihova storija lepršava, puna nenadanih komičnih obrta i persiflaža (duhovitih ruganja), tako da  u ispletenu paukovu mrežu i zabačenu udicu-nemoćnog, ostarjelog, ali i navodno bogatog „Tečića iz Amerike“ (Zlatka) mnogi nasjedaju i ostaju kratkih rukava“.

  Sama komična priča Maheri smještena je u jednom suterenu, pošto je domaćin u predstavai svoj stan izdao pod kiriju, ne bi li na svoju malu penziju nabacio marku više! Izvanredno glumačko ostvarenje iskusnih asova sa dasaka koje život znače, našlo je zahvalne protagoniste u Muratu Hasanagiću, Suadu Avdagiću i Zlatku Jugoviću-dugogodišnjim maherima teatarskih iluzija.

   Nakon predstave autor Mahera Zlatko Jugović je zadovoljno izjavio:

  "Dugo smo pripremali ovaj tekst i naš timski rad je opravdan nakon što sam večeras vidio kako je publika reagovala. Njihovo zadovoljstvo nam je najveća nagrada za trud koji smo uložili u ovaj projekat. Hvala svima koji su nas podržali!/Š.Gadžo/

Razne sitne i krupnije prevare iz svakodnevnice prenesene na pozorišnu scenu

Kovanje "zavjere" protiv tečića iz Amerike

Murat Hasanagić i Zlatko Jugović

Glumci su imali i muzičke numere
 

Vaš komentar na članak: