Na dvodnevnom  treningu  proteklog vikenda u Toplici kraj Živinica nevladine organizacije „Sara“ Srebrenica, u partnerstvu sa Ekološkim udruženjem „Jezero“ Živinice i opštinama Bratunac i Živinice,  započela je realizaciju  projekta pod nazivom „Manje  energije za više ulične rasvjete“.

 „Osnovni cilj projekta je smanjena potrošnja električne energije za uličnu rasvjetu za u opštinama Živinice i Bratunac.Planirana je i zamjena oko 1500 rasvjetnih tijela sa novim štedljivim sijalicama“ rekao nam je predsjednik Eko udruženja „Jezero“ Amir Tursunović.

 Očuvanje okoliša i klimatske promjene je trogodišnji program koji zajednički provodi pet UN agencija,  u partnerstvu sa Ministarsvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva RS, Ministrastvom okoliša i turizma F BiH, Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva F BiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva. Program se finansira sredstvima španskog fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

  Projektom je planirano održavanje nekoliko radionica i seminara u cilju edukacije donosioca odluka, predstavnika opštinskih vlasti, nevladinih organizacija, privatnih  firmi, javnih institucija o efikasnom korištenju energije na loklanom i regionalnom nivou. Predavač na prvom treningu je  bio univerzirtetski profesor  dr sci. Edin Delić, koji je  kazao:

  "Na treningu u Toplici prisutni su   upoznati  sa osnovnim elementima klime i klimatskim promjenama, faktorima koji utiču na klimu, globalnim promjenama i prijetnjama. Identificirani su osnovni izvori negativnih antropogenih uticaja na klimu i obrađeni su mogući koncepti smanjenja negativnih klimatskih promjena  i  očuvanja okoline./Š.G./

Detalj sa održanog treninga o uštedama u potrošnji energije

Predavanje uz primjenu očiglednih nastavnih sredstava

Vaš komentar na članak: