Markovići vjerni Božićnoj tradiciji

Naši sugrađani koji sutra slave blagdan Božić  danas su imali pune ruke posla, ali nije im bilo teško.Uprkos krizi i znatno manjim primanjima nego prošle godine tradicija nije iznevjerena kod mnogih pa i porodice Marković na Strašnju, koju smo posjetili prilikom pripreme ražnja za sutrašnje praznovanje.

   «Ova godina nam je znatno umanjila plate, ali štedjeli smo, zakidali i odricali se drugih troškova, kako bi Božić dočekali sa pečenicom i drugim  jelima za ovaj blagdan , jer je  bogat i obilan božićni jelovnik i ta se tradicija mora ispoštovati. Uz tradicionalna jela na stolu će se naći  voće, povrće, meso , a posebno  su značajna peciva i božićni kruhovi.Supruge su zadužene za sve to, a mi muški , opet po tradiciji, pripremamo ražanj i pečemo prasad», priča nam Jozo Marković.

   Uz Jozinu kuću nastanjeni su bliži rođaci Niko, Ivo i Marko, koji takođe okereću prase na ražnju, ali su prišli do Jozinog ražnja kako bi se zajedni snimili.Niko radi u tuzlanskom Umelu pa mu je tamo bolji standrar nego u Jozinoj drvnoj industriji:

   «Pa jeste na «željezu» se bolje zaradi nego na «drvetu», ali na trpezi se ništa ne primjeti.Svi jednako dobro pripremimo, hrane ima u izobilju i to najbolje što može biti, svakako uz to idu i pića, ne smije ništa faliti. Božić se pretežno svetkuje po tradiciji intimnije, strogo unutar same obitelji.Ali, prije nego se krene na iće i piće valja zaraditi odlaskom na polnoćku», priča Niko.

   Na kraju poželjesmo im sretan sutrašnji praznik – Česttit Božić!, pa neka im naredni blagdani budu s više novca u platnim kovertama!/Š.Gadžo/

Ivo, Niko, Jozo i Marko kraj ražnja u isčekivanju velikog blagdana Božića