Uskoro, 25. septembra ove godine obilježit će se osamnaesta godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici. Prilikom zatvaranja ovog kazamata za Bošnjake Podrinja,  kroz koji je u prvim danima ratne 1992. godine prošlo oko  10.000 Bošnjaka, pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesije, zadnja grupa od oko 300 zatvorenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana. 

  U logoru je ubijeno preko 1600 ljudi, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batkoviće. Nerijetko su bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit za djelovanje VRS od Srebrenice do Majevičkih ratnih linija.

  Tim povodom Udruženje „Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95“ i Medžlis IZ Vlasenica organizuju memorijalni pohod „MARŠ POVRATKA PUTEM SPASA“ od kladanjske MZ Turalići do Vlaseničkog logora Sušica.

  Maršuta kretanja učesnika kreće iz mjesta Turalići  25. 09.2010. godine u 7 sati i prolazi putem koji je u ratnom periodu bio jedan od puteva spasa za okupirana ili opkoljena područja podrinjskih općina. Na ovoj trasi puta nalaze se i lokacije dvije masovne grobnice „Ogradice“ i „Debelo Brdo“, te  nekoliko manjih grobnica.

  „MARŠ POVRATKA PUTEM SPASA“  je jednodnevni pohod koji je uvršten u program obilježavanja osamnaeste godišnjice stradanja Bošnjaka Podrinja u logoru „Sušica“. Kompletan program nosi simboličan naziv „Sušica, Vlasenica 1992-2010“.

   Pored pješačkog pohoda, planirano je i učenje tevhida za ubijene u proteklom ratu, istog dana u Vlaseničkoj Hajrija džamiji. Nakon proučenog tevhida formiraće se kolona majki koje su izgubile svoje najmilije u logoru „Sušica“ i sa gostima krenuti prema lokalitetu logora, gdje će u poslijepodnevnim satima na samom ulazu u logor spojiti se sa kolonom  učesnika marša.
                                                                          Prijevoz za učesnike marša   organizovan je iz Tuzle i Sarajeva do Turalića. Povratak autobusima je planiran u poslijepodnevnim satima istog dana.

  Više o organizovanju MARŠA POVRATKA PUTEM SPASA na Facebook grupi, profilu i događaju

 http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=241194377487&ref=mf
http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=230840374369
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000201372795

  Za dodatne informacije možete se obratiti na e-mail adresu udruzenje.vlasenica@gmail.com ili putem mobitela na broj +387 66 604 600./Za Organizacioni odbor Hazim Mujčinović/

Prošlogodišnji učesnici marša
 

Vaš komentar na članak: