Ovi proljetni dani, između ostalih događaja, protiču i u znaku  obilježavanju matura srednjoškolaca. Međutim, po prvi puta bilježimo da se održao susret "maturanata" nižih razreda jedne osnovne škole. Tako su danas učenici koji su završili četvrti razred  Osnovne škole u Priluku 1978.godine imali svoj prvi susret nakon 3,5 decenije.

 "Prilučka škola je područno odjeljenje Osnovne škole Šerći, koja je u naše vrijeme nosila naziv OŠ "Fadil Jahić-Španac".Bila nam je želja da se okupimo i osvježimo naše uspomene iz najmlađih školskih dana, što nam je danas u potpunosti uspjelo. Većina nas je ostalo na području TK, ali ipak iz raznih razloga nismo se uspjeli svi okupiti. Međutim, nadam se da će drugi puta biti još bolje", kaže dipl.pravnica Devleta Čičkušić.

 Učiteljica Milosava Gadžo ističe da joj je ovo bila jedna od najboljih generacija u dugoj karijeri prosvjetne radnice:

 "Oduševljena sam što su moji nekadašnji đaci organizovali naš prvi susret nakon 35 godina, od kada su završili"najmanju maturu". Drago mi je da su sve sada uspješni ljudi i prije svega pošteni građani naše zajednice. Bilo su to učenici za primjer koji su, osim uspješnog usvajanja saznanja predviđenih planom i programom, bili aktivni u raznim sekcijama, pa su i na tom planu postizali zapažene uspjehe".

 U ovoj generaciji "maturanata je i Ekrem-Kemo Begić, kojeg se sjećamo kao dobitnika "Zlatnog ljiljana". Rado se odazvao da dođe na ovaj susret svoje generacije:

 "Lijepo je ponovo se vidjeti sa drugovima i drugaricama s kojim ste odrasli, naučili prva slova i sve ono što je potrebno da se sazna u toj životnoj dobi. Obnovili smo svoja sjećanja na te lijepe i nestašne dječije dane, razmjenili međusobna iskutva do kojih smo došli tokom dugog niza postškolskih dana i dogovorili smo nove susrete".

 Mevludin Aljić se sjeća mnogih detalja, o čemu su mu pomogle razne sučuvane fotografije:

 "Posebno smo bili uspješni kao članovi folklorne sekcije i učestvovali smo na republičkoj smotri, o čemu svjedoče moje sačuvane fotografije, koje često prelistavam. Naša generacija je zaista uspješna, svi smo se snašli u životu, formirali svoje porodice i imamo uspješnu djecu na raznim stupnjevima obrazovanja, sve do fakulteta".  

 Nakon okupljanja kod područne škole Priluk, gdje su završili svoj prvi stupanj školovanja, druženje su nastavili  u popularnom Ribnjaku, na periferiji ovog živopisnog sela kraj obala jezera Modrac!/Š.G./

Grupa"maturanata" ispred škole

Uspomena iz školskih dana

Ribnjak -mjesto nezaobilaznog druženja

 

Vaš komentar na članak: