Danas je u Drugoj osnovnoj školi u Živinicama gostovala umjetnica Mejra Köpper-Jajić, iz Minhena, a rodom iz Gornje Lukavice. Kao hendikepirana osoba osnovno obrazovanje stekla je u hrvatskim i crnogorskim školama, a u Titogradu/Podgorici još je završila i Upravnu školu.Kao neobično talentovana u Njemačkoj završava Pedagošku školu i zapošljava se u ustanovi za predškolski odgoj djece.

 Ipak, Mejra je postala poznata umjetnica-slikarka, čiji je talenat zapažen u Hrvatskoj, o čemu kaže:

 "Slikarstvo je moja ljubav još iz ranog djetinjstva.Kao dijete prve likovne pokušaje napravila sam od šminke i poseban mi je užitak raditi s bojama, tako da ne mogu zamisliti svijet bez boje. Dok sam se školovala u Hrvatskoj primjetili su moj slikarski talenat i prvi rad bio je ćup, te mi je profesor rekao da sam talentovana i od tada učestvujem na izložbama. To što nemam ruke za mene nije hendikep, jer s podjednakim uspjehom slikam još i nogama".

 Dok je Mejra slikala nogama danas je to djeci u Drugoj osnovnoj školi bilo zanimljivo, a neki od njih su rekli kako oni ne znaju ni s rukama naslikati dobro djelo, ili bar napraviti neki rad za bolju ocjenu u školi. Mejra  i danas ide na doškolovavanje na umjetničkom polju, kaže kako znanja nikada nije dosta. Prošle godine je izlagala u Glaeriji portreta u Tuzli, uključena je u humanitarne aktivnosti i rado drugima pomaže. Ima ponuda da svoje radove izlaže i u Sloveniji.Danas je djeci pokazala kako i hendikepirane osobe mogu biti korisni članovi zajednice, bolje i od nekih za koje smatramo da nisu hendikepirani. Zato izgled na prvi pogled često vara!

 Danas je Mejera Köpper bila među osnovcima, a već sutra će u Cenatar Vrati mi osmjeh.

 "Volim djecu i rado se s njima družim. U Centru ću takođe djeci s posebnim potrebama pokazati kako stvaram svoja djela i to što smo na taj način hendikepirani ništa ne treba da znači, ne želimo da nas drugi sažaljevaju, već da budemo ravnopravni, a ja to djelima stalno dokazujem", objašnjava nam dok stvara svoje slike umjetnica Mejra Köpper./Š.Gadžo/

Umjetnica Mejra pokazuje osnovcima kako se i nogama mogu stvarati lijepa djela

Učenici s pažnjom pratili izlaganje i slikanje današnje uvažene gošće u svojoj sredini
 

Vaš komentar na članak: