Sa posljednjim radnim danom sada već prošle godine  Mirza Zukanović, pomoćnik direktora Prve osnovne škole Živinice, inače  nastavnik  istorije i geografije, oprostio se od svojih radnih obaveza i stupio u mirovinu! Svoj dosadašnji radni vijek proveo je na raznim dužnostima u onovnom školstvu živiničke općine. Mirza Zukanović je započeo radnu karijeru prosvjetara u Osnovnoj školi Gračanica  16.decembra 1971.godine, gdje ostaje do početka naredne školeske, kada prelazi na rad u tadašnju OŠ Vladimir Nazor-današnja Prva osnovna škola Živinice.

  Sjećanja na prve časove u OŠ Gračanici još su mu u svježem sjećanju:

  „Prošlo je mnogo godina od prvih časova, ali se sjećam svakog detalja i ogromene su razlike nekad i sad! Ranije roditelji baš i nisu rado davali da djeca idu  na školovanje. Osnovnu jesu jer je bila obavezna, djevojčice su izbjegavale dalje od IV razreda, dok je danas sasvim drugačije. Danas se svi školuju do fakulteta pa i postdiplomskih studija. Od Gračanice do Živinica bila su samo dva termina za prevoz autobusom, malo ko je imao automobil“, prisjeća se Zukanović.

  Osim predmetnog nastavnika istorije i geografije Mirza Zukanović je proveo dva mandata kao direktor osnovnih škola u Donjoj Višći i Prvoj OŠ Živinice, nakon čega je izabran za pomoćnika direktora ove škole i na tom poslu posljednje dvije godine ostao je do penzionisanja.

 Tokom dugogodišnjeg rada dao je značajan doprinos razvoju školstva na živiničkoj općini, a Prva osnovna škola pod njegovom upravom uvijek je proglašavana za jednu od najboljih osnovnih škola, u konkurenciji od 86 javnoih odgojno-obrazovnih ustanova područja Tuzlanskog kantona.

  „Naša škola je po tradiciji uvijek bila ameđu vodećima i dala je mnoge kadrove. Stotinama učenika, danas već zrelih ljudi, bio sam nastavnik istorije i geografije, danas se nalaze širom svijeta, dopisujemo se, nisu me zaboravili i to mi je najveća nagrada za dugogodišnji rad u prosvjeti“!

 Osim redovnih radnih obaveza Mirza Zukanović je poznat društveno politički i društveno sportski radnik, koji je, između ostalog, jedan mandat proveo kao poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Takođe je bio delegat u Nogometnom savezu TK, član mnogih sportskih komisjija, a danas i član uprave Ženskog rukometnog kluba Živinice,  Premijerligaša BiH./Š.G./

Mirza Zukanović-kao školski rukovodilac ispraćao prosvjetare u mirovinu, a sada i na njega došao red

Odlazak uz umjetnički rad O.Šarića i najbližih saradnika
 

Vaš komentar na članak: