Moderni ples na području općine Živinice nema dugu tradiciju.Prve tragove organizovanog bavljenja plesnim aktivnostima bilježimo u osnovnim školama Živinica, kada su osnivane učeničke sekcije, koje su nastupale na raznim prigodnim svečanostima.Putevima plesa najdalje su otišle Edina Hadžić Danira Hamzić.

  „Još kao učenice osnovne škole počele smo svoje prve plesne korake u ritmičkim sekcijama. Pošto nismo imali mogućnosti nastaviti organizovano se baviti plesom poslije završetka osnovne škole djevojke su se nastavile baviti raznim sportovima.To je potrajalo dok se nije izgradila  sportska dvorana u Živinicama prije 5 godina i tada smo pokrenuli formiranje  plesnu grupu. Bile smo podrška našim rukometašima  Konjuha  na njihovim utakmicama i tako je sve počelo u toj plesnoj grupi koja je nosila naziv Tatarice“, objašnjava nam Edina Hadžić.

  Nekoliko živiničkih  djevojaka dobilo je ponudu da pristupe plesnoj školi „Plamingo“ u Tuzli, što su one i prihvatile, te ubrzo učestvuju na mnogim  takmičenjima koja se održavaju u BiH.

   O uspjesima na takmičenjima Edina kaže:

   „Već na prvom takmičenju moja partnerka Danira Hamzić i ja osvojile smo 3.mjesto , što je predstavljalo jako dobar rezultat jer smo ušle u skupinu plesača koji se tim plesom(disco dance) bavile 3-7 god. S obzirom na ostvaren uspjeh,odlučile smo da nastavimo sa plesom i vidimo kakve rezultate možemo jos dostići . Mnogo smo trenirale jer smo željele da što bolje rezultate ostvarimo, u čemu smo i uspjele. Ubrzo smo počele osvajati samo druga i prva mjesta na svim takmičenjima! Kod kuće imam zaista mnogo diploma koji su prekrile stranu zida moje sobe i medalja poprilično i one uljepšavaju te diplome“!

   Iza Edine Hadžić i Danire Hamzić su  prva mjesta u Zenici, Gračanici, Sarajevu, Bjeljini, Banja Luci, Trebinju, pa su  dobile poziv da  učestvuju u Budvi na šampionatu Evrope prošle godine.  U zajedničkom nastupu osvojile su 1.mjesto u duo kategoriji, dok se Edina još okitila šampionskom titulom u solo konkurenciji.Ove godine održano je po prvi puta  međunarodno takmičenje u BiH, gdje je živinički  duo  osvojilo 2.mjesto, a Edina  u solo konkurenciji 1.mjesto, te je postala državna prvakinja u modernim plesovima.

   Svoje veliko umijeće i iskustvo Edina Hadžić prenosi i na mlađu populaciju Živinica, kako bi im unijela vedrinu, druženje i naravno dobre rezultate na takmičenjima.

  „Oktobra prošle godine  osnovana je plesna škola za najmlađe  i rezultati su odmah na startu isplivali , neke malene su ušle u polufinale i finale, što su po meni to jako dobri rezultati. Belma Omerović i Ajna Hasanović su na međunarodnom takmičenju (a to je ujedno bilo i njihovo prvo takmičenje) osvojile 5.mjesto u parovima i Ajna Hasanović je osvojila 3.mjesto.
Drugo njihovo takmičenje je bilo državno gdje su se pokazale kao dobre plesačice Vanesa Adrović i Helena  Tadić,  koje su osvojile 3.mjesto“, kaže nam Edina Hadžić.

   Na kvalifikacionom turniru  koji će se održati  u Živinicama 18. decembra očekuju se takođe vrlo dobri rezultati i  dobro druženje među plesačima i plesačicama iz cjele  Bosne i Hercegovine.Poželimo im mnogo uspjeha!/Š.G./

Danira i Edina – zajedno do medalja

Sa takmičenja u modernom plesu u Banja Luci
 

Vaš komentar na članak: