S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila.

 Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

a)Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1)zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2)gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući

lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b)Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

  Imajući u vidu gore navedeno, policijski službenici MUP TK-a će kontinuirano provoditi pojačane mjere prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

  Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za fizička lica koje se kreću u iznosu od 40 KM, a ako je tim prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50 do 200 KM, odredit će se jedan kazneni bod i može se izreći zaštitna mjera u trajanju do dva mjeseca.

 Novčanom kaznom od 500 do 5000 KM propisana je kazna za preduzeće ili drugo pravno lice i za odgovorno lice u preduzeću u iznosu od 100 do 300 KM.Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave.

 Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedice nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima./MUP TK/

 

Vaš komentar na članak: