Dana, 26.04.2011.godine oko 00,40 službenici policije PS Banovići zaprimili su prijavu da je u Rudniku Banovići – jama "Omazići" došlo do povređivanja pet rudara usljed eksplozije, i to: S.K., rođen 1971. godine, N.S., rođen 1963. godine, A.H., rođen 1980. godine, E.G., rođen 1978. godine i M.H., rođen 1976. godine, svi nastanjeni na području općine Banovići.

 Ljekari UKC Tuzla su kod S.K. konstatovali teške tjelesne povrede i zadržali ga na liječenju, E.G. i A.H. su zadobili povrede o čijem stepenu se ljekari nisu izjasnili i isti su takođe zadržani na UKC-u, dok su M.H. i N.S., zadobili lakše tjelesne povrede, te su pušteni na kućno liječenje.

   O događaju je upoznat kantonalni tužilac, a službenici policije OKP PU Živinice – PS Banovići poduzimaju potrebne mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti u vezi navedenog događaja, dok su uviđaj izvršili Federalni rudarski inspektor, zajedno sa rukovodiocem zaštite na radu RMU Banovići i tehničkim upravnikom jame./MUP TK/

TRI RUDARA ZADRŽANA NA LIJEČENJU

 Amra Odobašić-glasnogovornice UKC-a Tuzla je izjavila da su tri rudara zadobila teže tjelesne povrede, i zadržani su u UKC-u, dok su dva rudara Muhidin Hasić (35) i Nihad Smajlović (48) nakon ukazane pomoći puštena na kućno liječenje.

 U UKC-u su zbrinuti Senaid Kahvedžić (40), Admir Husić (31) i Emir Gutić (33).
Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović rekao je da su rudari tokom redovnih aktivnosti u rudniku bušilicom zahvatili staro neeksplodirano eksplozivno punjenje koje je tom prilikom eksplodiralo i tako povrijedilo rudare./Dragana Bosankić/

Vaš komentar na članak: