Sela koja gravitiraju rudnim lokacijama višćanskih površinskoh kopova, uprkos bogatstvu mrkog uglja, susreću se s velikim teškoćama u svakodnevnom životu. Velika rudarska mašinerija u potrazi za ugljem mijenja reljef ovog područja, prenoseći brda zemljane čvrste mase s jedne na drugu stranu, pa se povremeno mijenjaju putne trase ka selima tih područja.

  Tako je  i u MZ Šahići do koje se dolazi iz više pravaca, a dva su najčešća, višćanski i đurđevički, a oba vode između rudarskh povrišinskih kopova.I ovaj kraj ima nove reljefe, sastavljene iz zemljanih naslaga i jezerca, kraj kojih stoji upozorenje da se zabranjuje kupanje za ljetnih mjeseci.

  U Šahićima je nedavno asfaltirano oko 700 metara puta kroz središte mjesta, ali ostalo je još oko dva km da se asfaltom poveže do Đurđevika.Međutim, kojim pravcem pružiti asfaltnu traku nepoznanica je pošto se ispod sela nalaze rudna nalazišta i ne zna se koji bi to putni pravac omogućio duži period korištenja. Ipak mještani su zadovoljni ovom posljednjom asfaltnom trakom, jer je koliko toliko, bar u središtu sela, mnogo čistije i ugodnije pješačiti ili se voziti. Učiteljica Brankica Kovačević Salibašić ističe kako je sada i u učionicama čistije, pošto djeca na obući ne unose blato. I studentica Mirela Habibović je zadovoljna pošto je do autobusa ugodinije stići, a nada se da bi uskoro asfaltni put cijelom dužinom trebao biti izgrađen do jedne od općinskih komunikacija.

   Predsjednik MZ Šahići Senaid Halilović ističe upornosti i spremnost građana prilikom gradnje infrastrukture:

  „Uslovi života  uprkos teškoćama napreduju, pa smo uz pomoć opštine dobili  asfaltnu putnu komunikacije, u vrijednosti od oko 70 hiljada maraka.Dio od 15 hiljada prikupili smo od mještana, koji na ovaj način pomažu brži razvoj svog mjesta.Prošle godine smo dobili i novi vodovod za Šahiće, vrijedan oko 120 hiljada maraka, izgrađen zajedničkim ulaganjima Vlade TK, općine Živinice i građana.Novi rezervoar ima kapacitet od sto kubnih metara iz kojeg se vodom snbdijeva naših 80 domaćinstava“.

   Osim Šahića  svoje vodovode imaju i zaseoci Berići sa 35 domaćinstava, Panjik 23 i Zenuni 40 domaćinstava. Ovdje se nadaju da će doći vrijeme kada će imati i asfaltiranu putnu komunikaciju ka magistrali, kako novim asfaltom kroz središte sela ne bi putovanje nastavili makadamom!/Š.G./

Asfaltom lakše-osnovci kraj područne škole u Šahićima
 

Vaš komentar na članak: