Katolički blagdan, Dan mrtvih,obilježili su danas predstavnici Saveza Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja u domovinskom ratu Hrvatskog vijeća odbrane. Sa članovima obitelji poginulih, Udrugama branitelja, predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, odali su poštu za 72 poginula pripadnika 115-ste HVO brigade Zrinjski na Husinu.

  Polaganjem vijenaca i cvijeća, paljenjem svijeća, molitvom i minutom šutnje odata je počast poginulim braniteljima 115. HVO brigade Zrinjski. Za vrijeme domovinskog rata od 1992. do 1995. pripadnici ove Brigade dali su nemjerljiv doprinos u osvajanju oslobođene teritorije na području TK.

  Trnovit je bio ratni put 115. HVO brigade Zrinjski. Oformljena je10.maja 1992. godine. Sve vrijeme postojanja usko je sarađivala sa Armijom BiH u očuvanju teritorija pod kontrolom Drugog korupsa. Bojnici su borbeno djelovali na planinama Majevica i Ozren, prema Šekovićima, u Gradaču i Bosanskoj posavini kod Brčkog gdje ih je najviše i stradalo. Borili su se i oko Drijenče, Pipera, Gradačca, kod Vitanovića, Marković polja i Pilice.

  Osim na Centralnom spomen obilježju na Husinu, počast poginulim braniteljima 115. HVO brigade Zrinjski odata je i u Drijenči i to na Spomen obilježju III Vojnoj Viktoriji. Potomu Lugu, Općina Živinice na Spomen obilježju posvećenom Živiničkim sokolima. Služena je i Sveta misa u Župnoj crkvi na Husinu./Ivana Ferković/ 

Vaš komentar na članak: