Nezavisni Odbor nagrade koji su činili prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof.dr.sc. Jaroslav Vego, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te mr. Saša Čvoro, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Sveučilišta u Banjaluci, odlučio je projektu Obiteljsko imanje u Hercegovini (Bijača) dodijeliti Graditeljsku nagradu CEMEX za 2012. godinu u kategoriji Stambenih građevina.

  CEMEX-ovim priznanjem nagrađeni su izvođač radova tvtka T&D Company iz Ljubuškog te zagrebački dvojac koji je osmislio projekt, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta.

  Član Odbora, prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, povodom dodjele nagrade izjavio je:

  „Pobjednički projekt je na zanimljiv i originalan način uklopio građevine ovog obiteljskog imanja u okoliš i time dobio savršeno stapanje tradicionalne gradnje i održivog življenja. Time je postao najbolji primjer smjera u kojem naše graditeljstvo treba ići, a to je promicanje održive gradnje i poštivanje prirode u koju takvu gradnju treba smjestiti. Čestitam pobjednicima i želim im puno uspjeha na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX“.

  Arhitekt Tomislav Ćurković u ime nagrađenog dvojca rekao je:

  „Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji s ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane tvrtke CEMEX koja se svojim djelovanjem zalaže za popularizaciju održive gradnje u svijetu, a kolegama iz ocjenjivačkog suda u Bosni i Hercegovini zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.“

  Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti, te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banja Luke. Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.

Cemex za najuspješnije projekte

  Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX, koja je od 2005.godine vlasnik CEMEX Hrvatske.
  Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

  Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.Proizvodi CEMEX Hrvatske d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već desetljećima, a od 2006. godine tvrtka djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu tvrtku CEMEX BH d.o.o./Lejla Brčaninović/

Nagrađeni obiteljski objekat u Hercegovini
 

Vaš komentar na članak: