Danas je Gradska biblioteka Živinice organizovala dodjelu nagrada svojim čitaocima, koji su pročitali najviše knjiga u 2011.godini.Među nagrađenima su učenici, studenti, penzioneri i ostali zaljubljenici lijepe riječi.

 "Imamo veoma dobre članove, privržene knjizi.Zanimljivo je za istaći da osim učenika i studenata, kojima je na neki način knjiga kao obaveza, sve više imamo i onih koji su davno napustili školske klupe i posvetili se čitanju knjige.Danas smo nagradili 14 naših članova koji su tokom ove godine pročitali od 30 do 50 knjiga", kaže nam rukovodilac Gradske biblioteke Živinice Nizama Đug.

 Na svečanoj dodjeli nagrada okupili su se članovi biblioteke, popričali uz kafu i čaj, te iznijeli niz prijedloga i sugestija, a nisu izostale ni pohvale na račun ove javne ustanove.Knjižničar Jasmina Šabanović ističe da su nagrađeni čitaoci imali dosta raznovrstan opus interesovanja, od lijepe književnosti, ratnih romana do djela savremenih pisaca.

 Kao nagradu čitaoci su danas dobili knjige "Stećci na području općine Živinice" i "Priče za djecu" Alije Arifa Delića. Evo i imena nagrađenih čitalaca: Ilija Tadić, Suad Fehrić, Stjepan Tadić, Muhamed Zaimović, Ekrem Halilović, Ajša Bedić, Mejrem Mujačić, Ševket Jusić, Ana Grgić, Omer Šabanović, Ajla Mandalović, Azra Muratović, Nedim Kamberović i Maida Brkić.

 Ajla Mandalović i Azra Muratović su učenice VI razreda Prve osnovne škole i kažu da slobodno vrijeme najradije provode uz knjiigu, dok Maida Brkić ističe kako najviše knjiga pročita ljeti:

 "Kada je ljetni školski raspust pročitam do 10 knjiga, a i sada za vrijeme zimskog raspusta nastojaću pročitati ono što me interesuje. Najradije čitam djela Nure  Bazdulj i Meše Selimovića", kaže Maida Brkić-učenica VIII razred Druge osnoven škole.

 Ilija Tadić čita knjige sa zadovoljstvom, posebno od kada je u penziji:

 "Volim knjige i redovni sam čitalac.Ljubazno osoblje biblioteke mi pomaže u odabiru knjiga, znaju šta ovdje imaju, a ja im kažem šta me najviše zanima, pogotovu kada je riječ oko novih autora".

 Muhamed Zaimović je odmah po doseljenju u Živinice postao i članom ove biblioteke, odavno je u penziji i predlaže:

 "Biblioteka raspolaže sa velikim brojem knjiga i različitog su žanra, tako da svi mogu naći ono što ih zanima. Pogotovu mi se dopada ratna tematika i sve te knjige sam pročitao. Predlažem da u okviru biblioteke dobijemo i jednu prostoriju-čitaonicu, kako bi mogli knjige čitati i na licu mjesta".

 Stjepan Tadić je takođe međi članovima biblioteke koji su pročitali najviše knjiga:

 "Najviše me zanimaju istorijska djela, pogotovu Drugi svjetski rat i takvih knjiga ovdje ima mnogo. Zaista su zanimljive i predlažem svima da to obavezno pročitaju"!

 Gradska biblioteka Živinice i dalje će njegovati dobru saradnju sa čitaocima, a one najvjernije će kao i do sada nagrađivati knjigama, jer  su one ipak najbolji pčovjekov prijatelj. Bibliotekarstvo iu Živinicma ima dugu tradiciju, a prva biblioteka otvorena je još 1949. godine u kući Zvonkovića!/Š.Gadžo/

Dodjela nagrada najmlađim čitaocima rekorderima

Nagrađeni članovi Gradske biblioteke
 

Vaš komentar na članak: