Stručnjaci tvrde da je to uobičajeno za ovaj period godine i da nema razloga za paniku, ali savjetuju da ih građani sami ne odstranjuju. U Kliničkom centru Sarajevo ljekarsku pomoć zbog ugriza i nestručnog vađenja krpelja dnevno zatraži do  pet ljudi. Kako nam je potvrđeno, zbog istih intervencija građani su pomoć tražili i u domovima zdravlja u Zenici, Tuzli, Goraždu, Banjoj Luci…

  Inače, krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, a vrlo često napadaju i ljude. Najaktivniji su u proljeće i rano ljeto, a u manjem broju i u jesen. Mogu prenositi bolesti poput lajmske, meningoencefalitisa i erlichioze, ali, srećom, samo mali broj nosi uzročnike bolesti.

– Najbolje je krpelja ne dirati do posjete ljekaru, ali ako ljudi to rade sami, neka koriste zakrivljenu pincetu ili mala kliješta. Najvažnije je odstranjivanje glave i rilica. Ne radi se samo o ugrizu nego i slini koja je puna patogenih klica – pojašnjava epidemiolog Šefik Pašagić, direktor „Sanacije“ KS, i dodaje da se prevencija radi sredstvima koja odbijaju krpelje ili vakcinisanjem.

  Načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS Janja Bojanić potvrdila nam je da je u posljednje vrijeme i u RS znatno povećan broj uboda krpelja.

  -Građanima savjetujemo da, ako idu na izlete ili iz bilo kojeg drugog razloga borave u prirodi, obavezno nose odjeću s dugim rukavima i nogavicama – kazala je Bojanić./E.Ha. – V.S./

   Krpelji rado svoja staništa stavraju i na psima, kojih je sve više po gradovima, pa i Živinicama.Juče su sa jednog psa u Gradskom parku izvadili 9 krpelja, a ostalo ih je još mnogo.Osim moguće zaraze od krpelja, psi lutalice su uzročnik prenosa raznih infektivnih bolesti i na druge načine, te ih se treba čuvati!

Psi redovni posjetioci i u Gradskom parku
 

Vaš komentar na članak: