Večeras je u Motelu Yet Star upriličena svečanost povodom 76 godina od osnivanja i uspješnog rada NK Slavena, jednog od najstariji klubova u BiH. Svečanosti je prethodilo razgledanje istorijske građe i izložbe fotografija od nasjstarijih vremena do danas. Obilježavanje godišnjice Slavena ujedno je i donatorsko veče, pa je pozvan veći broj poduzetnika. Prije početka svečanog dijela ovog skupa odata je počast umrlim članovima ovog uspješnog sportskog koletkiva.

 Prisutnima se prvi obratio predsjednik Slavena dr.Husnija Mjadančić, koji se zahvalio donatorima na svesrdnoj pomoći, bez koje klub ne bi mogao opstati, dok je o istorijatu tima kraj Oskove govorio nekadašnji fudbaler Safet Šahinpašić.

 "Čast mi je što sam večeras pozvan na ovu svečanost i što naša generacija fudbalera nije zaboravljena. Drago mi je da se naši uspjesi još i dans pamte, kada je cio grad i okolina živjela za nogomet i našu ekipu. Osnivanje Slavena pokrenuto je 1936.godine pod nazivom RSD Kroacija, odakle su stasali i prvi igrači novoosnovanog tima. Muradbašić je bio i prvi trener Kroacije, a prvi igrači bili su Molan, Kubiček, Pavlović, Jakubović, Zaimović, Bešlić i Arnautović. Rad Kroacije se gasi tokom Drugog svjetskog rata, a na inicijativu i stručnu pomoć RSD Slobode iz Tuzle nastavlja sa radom 1945.godine, kada dobiva ime FK Drvodjelac. Hroničari tog vremena su zapisali da je 1948.godine izgrađen stadion, prekriven šljakom, kada je registrovano novo ime NK Slaven", istakao je Šahinpašić.

 Među najveće uspjehe Slavena treba upisati rezultate generacije koja se u sezoni 1964/65.plasirala u Republičku ligu BiH i već naredne sezone osvojila prvo mjesto, te stekla pravo učešća u kvalifikacijama za Drugu ligu SFRJ. U odlučujućoj utakmici Slaven je poražen od Rudara iz Ljubije. Tada je ekipu predvodio trener i ujedno igrač Hidajet Tulumović-čak 32 godine je proveo u klubu, po čemu je apsulutni rekorder sa najdužim stažom.

 Čestitke Slavenu uputio je predsjednik Općinskog sportskog saveza Ćazim Omić, koji je istakao značaj ovog kluba za razvoj sporta ne samo u gradu Živinicama, već i seoskim sredinama, tako da danas gotovo svaka mjesna zajednica ima svoj nogometni klub.U ime načelnika obratio se Said Čerkezović, koji je poželio mnogo uspjeha ovom sportskom kolektivu, koji osim seniorske ekipa ima i preko stotinu mladića u raznim selekcijama kluba.

 Većem broju pojedinaca i kolektiva večaras su uručene zahvalnice za doprinos u radu Nogometnog kluba Slaven, a specijalne zahvalnice dodjeljene su općinskom načelniku Hasanu Muratoviću, NLB Tuzla, prof.Hamdiji Mumiću i Seadu Mumiću iz firme Geoservis./Š.Gadžo/

Jedan od najstarijih bivših nogometaša Safet Šahinpašić podsjetio na zlatno doba ekipe

Jedna od najuspješnijih generacija Slavena

Sa Slavenove godišnjice

Obraćanje predsjednika OSS Živinica Ćazima Omića

Specijalno priznanje za NLB primio Almir Šahinapšić

Priznanje za AMK Živinice i direktoricu Hadžiru Nurkić

Zahvalnica Slavena firmi Alfa 90 i gosp. Tabučića

 

Vaš komentar na članak: