U izdanju štamparije Libri Živinice pojavila se prva knjiga autora Sejfe Žabića, Od prozora do prozora.Recenzenti ovog djela su poznati književnici Atif Kujundžić i Mehmed Đedović.

 Autor je u svojoj prvoj knjizi iznio sjećanja od najranijih dana djetinjstva, put kojim je prolazio i sazrijevao-sve do današnjih dana.

 "Iznio sam svoja sjećanja koja su dugo tinjala u meni i u jednom trenutku sam osjetio potrebu da to trebam, kao obavezu prema sebi i svim drugim dragim likovima, iznijeti na svjetlost dana.To su razne proče koje su se dešavale svuda gdje sam prolazio, živio, školovao se i radio! Osim školskih uspomena, u drugom dijelu knjige kroz priče drugih, majke, rodbine i prijatelja dolazimo do raznih saznanja interesantnih da ih još neko sazna, a knjiga je prava prilika za to.Neko voli čuvati slike kao uspomene, a ovo što sam napisao slike su u riječima. Ovo je ustvari i hronika mog zavičaja, počevši od Priluka, Šerića, Suhe, ali i ostalih mjesta u okruženju.To su bila vremena neimaština i siromaštva, pa se protežu priče tog žanra, kao i susreti s prvom sijalicom, pojavom TV i drugih tehničkih dostignuća", kaže nam autor Sejfo žabić.

 Recenzent Atif Kujundžić ističe kako je Žabić talentovan i da svojim rukopisom Od prozora do prozora nudi sliku vremena koje mosti sjećanjem, iskustvom i osjećanjem:

 "Da nije Sejfinog teksta, mogli bismo misliti kako takvi prizori i slike pripradaju puno daljoj prošlosti.Sejfin život i pamćenje su vjerodostojni svjedoci o tome kako slabo pamtimo i brzo zaboravljamo. Sejfina priča nalazi odjeka u čitatelju jednako svojom stvarnosnom dimnezijom i pripovjedački ostvarenom ljepotom. Žabić nam u pamćenje vraća obilje običaja i prizora iz života koje je samo prije 40-tak godina još bilo stvarna opcija u bosanskom selu.Svojim pričama povezuje prošlo i sadašnje vrijeme, prije svega u svome životu".

 U svojoj recenziji književnik Mehmed Đedović objašnjava za koga je knjiga namjenjena, da li za djecu ili odrasele, pa kaže:

 "Podsjetila me Sejfina kniga na neke ranije književne klasike za djecu, na ovo nije li knjiga za djecu, ili nije samo za djecu, jednako kako ni jedna knjiga nije isključivo za male ili velike čitaoce, onaj ko voli da čita uživat će u njoj, a onaj ko ne voli njega i tako ništa knjizi neće privući ni ovoj ni bilo kojoj drugoj. Vjerujem kako će knjiga od prozora do prozora privući pažnju ne samo Sejfinog okruženja o kojem piše već zaslužuje i pažnju puno više publike, te se iskreno nadam da će se to i dogoditi".

 Niz je zanimljivosti u Sejfinoj knjizi i iskreno se nadamo kako će mu ona biti motiv za dalji stvaralački rad,  da se neće zadovoljiti da ostane samo na prvjencu Od prozora do prozora!/Š.Gadžo/

Autor Sejfo Žabić  nakon što je knjiga odštampana u štampariji Libri
 

Vaš komentar na članak: