Ovih dana iz štampe je izašla knjiga autora Alije Arifa Delića, pod nazivom Svjetlost Tatrica. Ustvari je riječ o Živinicama, jer je autor dosegnuo daleko u prošlost i otkrio kako je ovo mjesto tada nosilo naziv Tatarice.

    Knjiga je u neku ruku dokumentarac, a potom u svom stilu autor Delić ispoljava svoj književni talenat i dočarava na svoj način nekdašnje običaje i način života ovih prostora. S toga ne pitajmo se otkud ideja Aliji Arifu Deliću da zaviri u svaki budžak Tatarica, jer je on ozbiljan pisac, pa zna virkanje se žestoko plaća i žestoko nagrađuje. Nikako materijalno, već duhovno, a to i jeste pravo bogatstvo ovodunjalučkog života. Od budžaka do budžaka sve sehara do sehare, a u sehari svakoj mirisnoj i tajanstvenoj dragulj nad draguljom – književnost sva u svjetlosti. Trebalo je samo otvoriti poklopac, koji se zadugo nije otvarao, da od boja svakojakih ukažu se  pasovi svjetli do najsjajnijeg bljeska. Onako kako duga zablista nad krajolikom“, ističe se između ostalog u recenziji knjige.

  U knjizi Svjetlost Tatrica predstavljeni su brojni sugrađani, poduzetnici, zanimljivi ljudi sa svojim hobijima i zanimacijama. Počelo se skromno, onako, da se prošeta kroz Tatarice i obilježi čovjek i prostor, a završilo se sa velikim djelom, koje će nadolazećim pokoljenjima svjedočiti da smo i mi obitavali tu, zanosni na tri rijeke.
   
  Pisao je u svojim Tataricama Alija Arif Delić o ljudima, običajima, nekim starim zanatima i vještinama, zabilježio je susrete u trenutku kada im je nazočio, a što nije mogao riječima predstavio je fotografijama, kako bi dokumenat koji predstavlja bio potpun i cjelovit! Datum promocije svog novog ostvarenja  još nije utvrdio, ali dok prođu paklene vrućine, biće vremena  za predstavljanje Svjetlosti Tatarica, knjige koju je štampala poznata firma Grin iz Gračanice./Š.G./

Alija Arif Delić sa svojom novom knjigom Svjetlost Tatarica/Živinica
 

Vaš komentar na članak: