Udruženje RESPEKT Živinice  svake godine sa maturantima srednjih škola i građanima Živinica, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, realizuje projekte ozelenjavanja javnih površina s ciljem poboljšanja ekološke slike grada i promociji značaja koje drveće ima za  život ljudi, posebno u  urbanoj sredini.
 
  "Ove godine projekat pod nazivom Zelenilom dajemo dušu našem gradu realizujemo zajedno sa maturantima JU Gimnazija Živinice, koji su  u dvorištu svoje  škole zasaditi stabla generacije, a nakon toga, zajedno sa uposlenicima BKC Živinice, uredili su prostor ispred zgrade BKC Živinice i Gradske dvorane. Ovaj prostor, gdje se, povodom raznih kulturnih i sportskih događaja okuplja veliki broj građana, nepravedno je ostao neuređen svih ovih godina. Njegovim uređenjem značajno  se poboljšao estetski izgled same zgrade i opći ugođaj za posjetioce, te od danas doprinosi daljem obogaćivanju flore i unapređenju ekološke slike našeg grada. Ukupno smo zasadili 66 sadnica ukrasnog parkovskog drveća i žbunja", rekla nam je predsjednica Udruženja Respekt Džehva Hamzić.

Maturanti uspješno obavili svoj zadatak

 Maturanti živiničke Gimnazije rado su se odazvali na akciju i evo šta su nam rekli, nakon što su uspješno obavili svoj posao:

 Aldina Kalajac: "Sadnja ukrasnog drveća je od višestruke koristi, a posebno mi je drago što smo projekat realizovali u kulturno-sportskom središtu grada, gdje ima još mnogo prostora da se popuni sadnicama".

 Mersuda Dedić:"Iz svakog odjeljenja odabranu su po tri maturanta, tako da mij je drago što dsam se i ja našla na ovoj korisnoj akciji.Dobro bi bilo da se u našem gradu češće organizuju ovakve akktivnosti".

 Safer Zildžić:"Ovo je jako korisno, posebno što su sadnice velike, tako da će na proljeće biti lijepo pogledati ovaj ambijent između Gradske dvorane i BKC-a. Primjer maturanata trebali bi slijediti i ostali srednjoškolci, pa i osnovci našeg grada".

 Lejla Bosankić:"Ovo je bio naš mali doprinos ljepšem izgledu grada, a sadnice smo postavili u saradnji sa Komunalnim, koji su odmah došli sa cisternom i zalili su naše sadnice, tako da mislim da će se dobro primiti".

 Emina Hrvić:"Bez obzira što se u gradu čine napori da svke godine dobijemo po neku novu površinu zasađenu sadnicama, mislim da bi trebalo da imamo više takvih površina pod zelenilom za odmor i rekreaciju djece i odraslih"./Š.G./

Maturanti za vrijeme izvođenja ackcije postavljanja sadnica kod BKC-a

Zadovoljni nakon uspješno izvedene akcije

 

Vaš komentar na članak: