Dan uoči proglašenja zvaničnih izbornih rezultata i mjesec roka za formiranje općinskih vijeća, danas je potpisan Sporazum o međustranačkoj saradnji četiri političke partije: SBB,A-SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i SBiH, koje u Općinskom vijećui Živinice imaju ukupno 10 članova.

 Svečanom činu potpisivanja Sporazuma o međustranačkoj saradnji, formiranju parlamentarne većine u Općinskom vijeću Živinice i zajedničkom djelovanju u realizaciji Platforme okvirnog rada predstavničkog tijela općine Živinice za naredni četverogodišnji period, prisustvoali su predstavnici navedenih političkih partija i njihovi novoizabrani vijećnici.

 Nakon potpisivanja Sporazuma uslijedila je press konferencija, na kojoj su novinarima o značaju Sporazuma govorili predsjednici SBiH, A-SDA, SBB i NS RB.

 Trenutno je Sporazum 4 političke partije stvorio najjači blok u OV Živinice sa 10 vijećnika, koji će jedinstveno nastupati. Podsjećamo da SDA ima 9 vijećnika, SDP 7, SUND BiH 3, BPS 1 i SDU 1 vijećnika.

 Stranke potpisnice Sporazuma su se obavezale da će OV kao predstavničko tijelo građana općine Živinice, svoj rad bazirati na rješavanju prioritetnih pitanja u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za život građana kroz donošenje akata iz svoje nadležnosti i iniciranje potrebe izmjena i dopune važeće legistlative i to:

 Donošenje i realizacija Strategije razvoja  i operativnih planova "borbe" za smanjenje nezaposlenosti kroz očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta na području općine Živinice, zatim donošenje akata za lakšu prohodnost investicijskih ulaganja, usvajanja strategije srednjoročnog razvoja poljopirvrede, uvođenje trezorskog poslovanja općinske uprave, reforma javnih preduzeća, izgradnja prostornih kapaciteta za rad mjesnih zajednica, smanjenje javne potrošnje, naplate koncesija od koncesionara,  revidiranje ugovora o korištenju izvorišta Toplica, rješavanja vodosnabdijevanja građana općine Živinice i toplifikacije, usvajanje prostornog plana općine Živinice, te investiciona ulaganja po MZ-e, organizovanje PPZ-e, usvajanje Kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika, donošenje neophodnih akata za mandatni period, raspodjela radnih tijela OV Živinice u skladu sa Statutom i važećim aktima, te još niz drugih zadataka, sa kojima su ove političke partije istupale pred građanima tokom predizbornih aktivnosti.

Šta je rečeno na press konferenciji ?

 Na press konferenciji je istaknuto da će novi blok u budućem OV Živinice pregovarati sa ostalim političkim partijama, te da će oko Platforme okupiti većinu u Općinskom vijeću Živinice.

 "Mislim da ćemo današnjim činom potpisivanja Sporazuma uspjeti građanima  obezbijediti kvalitetniji život. Zato pozvivam SDa i SDP da prihvate ovu Platformu, kako bi zajednički krenuli u ostvarivanje zacrtanih zadataka", rekao je Began Muhić ispred A-SDA.

 Sead Taletović, predsjednik OO SBiH je takođe mišljenja kako je Platforma ključ za boljitak svih:

 "Platforma nas je ujedinila, jer je to praktično ono što smo građanima obećavali tokom izborne kampanje i sada je red da to u praksi i primjenimo. Platforma je garancija da će građani dobiti ono što do sada nisu imali".

 Mehmed Alispahić, predsjednik OO SBB na press konferenciji je rekao:

 "Ujedinili smo se oko Platforme radi zajedničkih ideja, a ne pojedinačnih interesa. Apelujem na sve potpisnike da se do kraja drživmo Sporazuma i uspjeh neće izostati".

 Ispred Stranke Radom za boljitak govorio je predsjednik Anto Tadić:

 "Tragajući za najboljim rješenjem po prvi puta nakon 10 godina napravili smo rješenje za male i velike stranke, te pozivamo i ostale da nam se pridruže u nastojanjima da obezbjedimo boljitak za sve naše građane"./Š.Gadžo/

Dogovor prije potpisivanja Sporazuma

Usvojena zajednička Platforma za bolji život građana

Naslovna strana potpisanog Sporazuma o saradnji 4 političke partije

Predsjednici političkih partija na press konferenciji

Prisutni vijećnici i stranački aktivisti na presici

 

Vaš komentar na članak: