U Živinicama je nizom manifestacija obilježeno 53 godine postojanja ove općine, odnosno 19.juna, dana kada je 1959.godine Odlukom Narodne skupštine NR Bosne i Hercegovine osnovana ova općina, pri čemu su utvrđene njene administrativne granice.

  Polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju u Gradskom parku i svečana akademija bili su središnji dogoađaj u povodu pomenutog praznika.U 53 godine postojanja Živinice su postale značajan faktor razvoja u TK, posebno u sektoru industrije, te malih i srednjih preduzeća. To je istaknuto i danas na svečanoj sjednici, u referati koji je podnio općinski načelnik mr.sci.Hasan Muratović, koji je, između ostalog,rekao:

 "Tajna našeg ubrzanog razvoja je u jasnoj viziji koju porvodimo u djelo, u novom načinu pristupa i podrške poduzetnicima, privrednicima i individualnim poljoprivrednim proizvođačima, u stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja i razvoj biznisa, što je direktno rezultiralo upošljavanje velikog broja radnika i stvaranja jake kooperantske mreže individualnih poljoprivrednika.

  Mala i srednja preduzeća još prije tri godine napravila su prevagu po broju uposlenih radnika u odnosu na državni i javni sektor i postali nosioci razvoja općine Živinice. Danas je industrijska zona Maline i poslovne zone Novi Grad, Ciljuge II i Spreča, postale sjedište više od 80 proizvodnih, uslužnih i drugih firmi i predstavljaju ponos naše opštine.

 Zapošljavanje je kao generator razvoja stvorio mnoge povratne efekte prema lokalnoj zajednici i zato smo danas tako uspješni. Nismo se odrekli ni posrnulog giganta Konjuha, kojeg je privatizacija i loš koncept upravljanja gotovo sahranio. Prvi put u BiH uspjeli smo organizirati sitne dioničare, obične radnike i penzionere, njih preko 600 da prenesu ovlaštenja za upravljanje svojih dionica na Federalnu Vladu. Intenzivno se radi na revitalizaciji  i pokretanju proizvodnje u ovom kolektivu, koji će ponovo upošljavati hiljadu radnika i biti ponos našeg grada".

 Na svečanoj akademiji izvršena je dodjela priznanja zaslužnim građanima  i organizuacijama, a izveden je i prigodan kulturno-zabavni program, u kojem su učestvovali KUD Živinice, Gradski hor Živinice i učenica drugog razreda OŠ Dubrave Dženana Beširević sa monologom Ministar, koja je takođe pobrla aplauze velikog broja prisutnih posjetilaca savečane akademije./Š.G./

Polaganje cvijeća kraj spomen obilježja šehidima i poginulim borcima

Sa dodjele priznanja zaslužnim građanima općne Živinice

Zajednički snimak nagrađenih povodom Dana općine

 

Vaš komentar na članak: