Polaganjem vijenaca u centralnom spomen parku danas je počelo obilježavanje  19.juna, Dana općine Živinice, a potom je nastavljeno održavanjem svečane akademije u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, koja je počela intoniranjem državne himne Konjuhovog duvačkog orkestra, te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima – učenjem fatihe i minutom ćutanja.

   Referat  o Živinicama juče, danas i sutra  podnio je načelnik Hasan Muratović, koji je rekao kako se ovo područje  razvijalo na  bazi prerade drveta i rudarstvom, a između ostalog je naglasio i ovo:

   «Današnja teritorija općine Živinice utvrđena je 19.juna 1959.godine, Odlukom Narodne skupštine NR BiH. Po navedenoj Odluci konačno je uobličena današnja općinska teritorija, površine 281 km2, na kojoj danas živi oko 80 hiljada stanovnika.U posljednjih  10 godina čitavo općinsko područje uvezano je sa preko 300 km asfaltnih puteva, ulična rasvjeta je stigla u sva sela, izdvajali smo sredstva za vodovode, mostove, niskonaponsku mreži i drugu infrastrukturu  i ti rezultati su pojačali povjerenje građana u lokalnu vlast.I dalje gradimo, a najkapitalniji infrastrukturno objekat je gradnja kolektorta za prečišćavanje otpadnih voda. Danas smo u Tuzlanskom kantonu na drugom mjestu, odmah iza Tuzle.Brz ekonomski razvoj se postiže zahvaljujući dobrom ambijentu za podizanje malih i srednjih preduzeća, koja su danas nosioci privrednog razvoja.Stvorili smo industrijsku zonu Maline i Novi grad, te tako omogućili dalju ekspanziju razvoja poduzetništva“.

PRIZNANJA ZASLUŽNIM GRAĐANIMA I  PODUZETNIŠTVU

    Potom su dodjeljena općinska priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama, Pismene pohvale, Pismene zahvalnice, Novčane nagrede i druga visoka priznanja.

    Tako su Zlatne plakete dodjeljene Mati Đakoviću, Enesu Mešiću, DOO Vega-Mix, LD Toplica i Huseinu Trumiću. Srebrne plakete uručene su Asimi Tulumović, Enveru Omaziću, Rami  Jusiću, Mehmedu Hasiću i MZ Šišići. Bronzane plakete dobili su Džemal Muminović, MZ Gračanica, Ramadan Jusić, FK Borac Kovači i Sejfo Nišić.

    Pismene pohvale dodjeljene su  Muhamedu Bojiću, Nerminu Čauševiću, Muharemu Selimoviću, Emini Muhić i DOO Noćku.

 Pismene zahvalnice uručene su  Ejubu Mumiću, Mirsadu Šišiću, Ćazimu Osmanbegoviću, Drugoj osnovnoj školi Živinice i Zlatku Jugoviću.

 Novčane nagrade dobili su Osman Okić, Zlatko Novaković, Mehmed Tursunović, Šefik Šehić, Muharem Čerkezović, Ramo Bajrić i Osman Sakić.

  Priznanje počasnog građanina  dodjeljeno je poznatom fudbaleru CSK-a iz Moskve i državne reprezentacije BiH, humanisti Elviru Rahimiću, u čijoj odsutnosti je ovo visoko priznaje primio njegov otac Hazim.

   U kulturno zabavnom dijelu svečane akademije nastupili su Gradski hor, KUD Živinice i Duvački orkestar Konjuha./Š.Gadžo/

Sa dodjele priznanja zaslužnim građanima i firmama

Nastup članova folklorne sekcije KUD Živinice
 

Vaš komentar na članak: