Polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima 1992-95.godine danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica.To je dan kada se podsjećamo na 18.maj 1992.godine, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti,  aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.

  Tim povodom u velikoj Sali BKC  održana je svečana akademija, na kojoj su o značaju ovog praznika govorili predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Esad Kitić i općinski načelnik Hasan Muratović.

 «U Dubravama je bila velika koncentracija vojne sile sa blizu 30 ratnih aviona, dok je  u skaldištima u Ljubačama bilo je 1 580 000 litara goriva za mlazne avione i komanda tadašnje JNA u Dubravama je imala namjeru   sve  minirati, ali smo ih na vrijeme osujetili.Već su bili ispustili kerozin prirodnim padom da teče livadama i  da ga spajanjem s nepalom aktiviraju, što bi izazvalo katastrofu u prečniku od 18 km.Umjesto te katastrofe mi smo na vrijeme reagovali, izvšili deminiranje i gorivo ustupili za potrebe Armije BiH, kao i velike količine naoružanja i opreme.Ipak, JNA je  minirala veći dio aerodroma, uključujući pistu i komandnu zgradu, detonacija je nastala kada su avioni odletjeli.Tada je odjeknula snažna eksplozija, koja je polomila stakla  na stambeno poslovnim objektima u Dubravama, okolnim mjestima i Živinicama .Štete bi bile znatno veće da naši hrabri borci nisu deminirali veći dio vojnih objekata», prisjetio se Muratović tih ratnih dana .

   Predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice, bivši komandant 210.brdske brigade govorio je o brojnim aktivnostima Armije BiH u odbrani države:

  «Građani i rukovodstvo općine Živinice su odgovorno i civilizacijski, bez bilo kakvih provokacija i incidenata ispratili jedinice JNA iz Dubrava 18.maja 1992.godine.U prolasku područjem općine Živinice jedinice JNA su uživale punu zaštitu građana i rukovodstva općine, pa je zahvaljujući  takvom odnosu odlazak motorizovane kolone  protekao mirno.

   Komanda JNA sa aerodroma Dubrave je dala čvrsto obećanje da će predati aerodrom i objekte na njemu, zapisnički, rukovodstvu općine Živinice i da će tom prilikom takođe uručiti zapisnik minskih polja postavljenih u zahvatu aerodroma.

  Neodgovorni konamndanti sa aerodroma Dubrave nisu ispoštovali dogovor postignut sa rukovodstvom općin Živinice, grubo kršeći svoja obećanja o mirnom odlasku i to najbolje govori kakve su imali namjere».

   Povodom Dana oslobođenja Živinica na svečanoj akademiji Hasan Muratović i Esad Kitić uručili su priznaja bivšim borcima:

    Pismene Zahvalnice dobili su Rasim Poljić, Ruvejd Šehić, Ševal Ferizović (posthumno), Izet Alibašić i Mirsad Ibrahimović.

  Pismene Pohvale dodjeljene su Udruženje veterana rata 1992-95.godina liječenih PTSP-a, Samid Taletović, Ismet Mujčinović, Suad Halilčević i Ibro Halilčević.

  Novčane nagrade dobili su Džemal Klopić, Alija Sakić, Asim Čaušević, Mehmed Paprikić i Adem Bojić.

  Uspješan kulturno-zabavni program na svečanosti povodom Dana oslobođenja Živinica izveli  su učenici osnovnih i srednjih škola./Š.G./

Polaganje cvijeća na spomenik palim šehidima i borcima

Sa dodjele priznanja

Nastup hora Druge osnovne škole

Vaš komentar na članak: