Svečanosti povodom 18.maja, Dana oslobođenja Živinica, nakon polaganja cvijeća pred spomenik u Gradskom parku,  nastavljene su svečanom  akademijom u velikoj sali BKC. Intoniranjem državne himne i odavanjem počasti palim šehidima i borcima otpočele su svečanosti na akademiji.

   Prigodan referat   podnio je predsjedavajući OV Živinice mr.Mehmed Klopić /slika na naslovnici/, koji je prisutne podsjetio na 18.maj prije 19 godina, kada su vojnici JNA morali napustiti aerodrom Dubrave.

   «Pregovori sa JNA oko preuzimanja aerodormoma Dubrave i vojnih objekata u Ljubačama bili su dugi i iscrpljujući.Komanda JNA sa aerodroma Dubrave je dala čvrsto obećanje da će predati aerodrom i objekte na njemu zapisnički rukovodstvu općine Živinice i da će tom prilikom uručiti zapisnike minskih polja postavljenih u zahvatu aerodroma.

 Neodgovorni komandanti nisu ispoštovali dogovor sa rukovodstvom općine Živinice, grubo kršeći obećanja o mirnom odlasku. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan osloboeđenja općine Živinice, kada je bivša JNA napustila područje općine Živinice. JNA je svojim rušilačkim djelovanjem, minirajući aerodromsku pistu i objekte, neselektivno postavljajući minska polja, demonstrirajući silu i dejstvujući borbenim avionima nakanila uništiti naš grad i šire područje.Velikim angažovanjem  naše TO to je osujećeno, a tom dodajmo da smo u početnom periodu učinili značajan korak u spriječavanje JNA da iz skladišta Energopetrola Živinice izvuče savezne rezerve goriva, mada su se već dobro bili ušančili u krugu skladišta.Primorani su da sami izađu iz kruga Energopetrola, a gorivo je ostalo za potrebe odbrane zemlje“.

  U obraćanju općinskog načelnika Hasana Muratovića istaknuto je da su živinički borci prošli gotovo sva ratišta u BiH, a da ih je najmanje poginulo braneći područje svoje općine.Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566  su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljama, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, dva policajca su  nosioci Zlatne policijske značke, jedan Srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9 797 ih je demobilizirano.

 Na svečanoj  akademiji  uručena su priznanja  bivšim borcima-Pismene zahvalnice, Pismene pohvale i Novčane nagrade. U kulturno-zabavnom programu su učestvovali  učenici  koji su na općinskim i kantonalnim takmičenjiam osvojila najviša priznanja.Tako smo imali priliku vidjeti hor Osnovne škole Bašigovci,folklor OŠ Đurđevik, recital OŠ Dubrave i šampiona recitovanja općine Živinice i Tuzlanskog kantona Benjamina Trumića./Š.Gadžo/

Zajednički snimak nagrađenih povodom Dana oslobođenja općine Živinice

Nastup Folklorne sekcije Osnovne škole Đurđevik
 

Vaš komentar na članak: