Obilježen Dan oslobođenja Živinica

Povodom Dana oslobođenja Živinica organizovano je više manifestacija.Tako je juče održan turnir u sjedećoj odbojci, a u večernjim satima puštena je u pogon ulična rasvjeta u Suhoj, dok je sutra planirano otvaranje novog nogometnog stadiona u Gornjim Dubravama.

 Današnje obilježavanje 18.maja počelo je polaganjem cvijeća na spomenik šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine, u Gradskom parku. Ceremonija je započela izvođenjem državne himne Duvačkog orkestra Konjuh, a nakon polaganja cvijeća prisutnima se obratio općinski načelnik Hasan Muratović i prigodnim riječima podsjetio na dan kada se 18.maja 1992.godine, vojska JNA povukla s aerodroma u Dubravama.

 Kraj spomen obilježja u Gradskom parku postavljeni su panoi sa fotografijama 326 šehida i poginulih boraca, čijih smo se herojskih djela podsjetili u povodu Dana oslobođenja Živinica.Svečanost kraj spomen obilježja svojim nastupom upotpunio je hor Ilahija profesorice Jasmine  Mujezinović.

  Obilježavanje jubileja dvije decenije oslobođenja Živinica nastavljeno je svečanom akademijom u BKC-u, na kojoj su o značaju ovog praznika govorili predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice mr.sci. Mehmed Klopić i općinski načelnik mr.sci. Hasan Muratović.

  Predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Mehmed Klopić je u svom referatu, između ostalog, istakao:

  «Zahvaljujući blagovremeno obavljenim pripremama živinička općina je tokom cijelog rata ostala slobodna teritorija a naše jedinice su pružale pomoć drugim općinama širom BiH.Na ratnom putu od Kula grada do Sanskog Mosta 326 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 422  borca su dobitnici zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, dva policajca su nosioci zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan medalje za hrabrost.

 Rijetki su građani Živinica koji nisu u toku rata izgubili nekog dragog, bliskog, nekoga čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo.Naši osjećaji i realnost moraju biti u sprezi sistemskih borbi prema porodicama šehida i poginulih boraca Živinica, prema ratnim vojnim invalidima, socijalnim i egzistencijalnim problemima demobilisanih boraca", rekao je Klopić.

  Općinski načelnik Hasan Muratović, inače ratni komandant Operativne grupe 6. "Istok", podsjetio je prisutne na ratna dešavanja od prije 20 godina:

 «U Dubravama je bila velika koncentracija vojne sile sa blizu 30 ratnih aviona, dok je  u skaldištima u Ljubačama bilo je 1 580 000 litara goriva za mlazne avione i komanda tadašnje JNA u Dubravama je imala namjeru   sve  minirati, ali smo ih na vrijeme osujetili.Već su bili ispustili kerozin prirodnim padom da teče livadama i  da ga spajanjem s nepalom aktiviraju, što bi izazvalo katastrofu u prečniku od 18 km.Umjesto te katastrofe mi smo na vrijeme reagovali, izvšili deminiranje i gorivo ustupili za potrebe Armije BiH, kao i velike količine naoružanja i opreme.Ipak, JNA je  minirala veći dio aerodroma, uključujući pistu i komandnu zgradu, detonacija je nastala kada su avioni odletjeli.Tada je odjeknula snažna eksplozija, koja je polomila stakla  na stambeno poslovnim objektima u Dubravama, okolnim mjestima i Živinicama .Štete bi bile znatno veće da naši hrabri borci nisu deminirali veći dio vojnih objekata», prisjetio se Muratović.

  Na svečanoj akademiji istaknutim građanima uručena su priznanja u povodu godišnjice oslobođenja Živinica, a ispred nagrađenih zahvalio se Asif Omerović, takođe bivši komandant  u jedinicama Armije BiH.

 U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su Duvački orkestar Konjuha, Gradski hor Živinice, KUD Živinice i glumac Elmin Krivalić sa prigodnom monodramom./Š.G./

Polaganje cvijeća kraj spomenika šehidima i palim borcima

Panoi sa fotosima poginulih boraca

Sa dodjele priznanja zaslužnim građanima

Dobitnici najviših općinskih priznanja

Učesnici programa-KUD Živinice