U mjestu Crna rijeka na Nišićkoj visoravni, nedaleko od Olova, danas je na veličanstven način obilježena 18. godišnjicu pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca .Kraj spomenika, na mjestu gdje je Malkić poginuo sa saborcima, proučen je Jasin i položeno cvijeće, a izveden je prigodan literarni program.

  O događaju koji se desio ratne 1993.godine govorili su penzionisani general Salih Malkić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK Asim Aljić i načelnik općine Živinica Hasan Muratović.

 Podsjetili su da je kobnog 25. oktobra 1993.godine Malkić je zajedno sa Nevresom Šišićem, Nerminom Fočakovićem, Fikretom Andelićem i Seadom Paravlićem, otišao u izvidnicu u mjesto Crna Rijeka. Malkić je tada bio komandant 210. viteške brigade, dok su četvorica njegovih saboraca bili članovi najuže komande ove brigade. Cilj izvidnice tada je bio priprema za vojne akcije u ovom dijelu naše zemlje. Međutim, Malkić i saborci su stradali od granate koja je ispaljena sa okolnih brda.

 "Na djelima ovakvih ljudi, koji su na ovom mjestu hrabro poginuli, trebamo učiti mlade generacije, da čuvaju Bosnu i Hercegovinu, bez obzira što je u našim školama zabranjeno da se uči novija  istorija.Ovo su mjesta gdje lekcije iz istorije ne smijemo zaboraviti", rekao je penzionisani general Armije BiH Salih Malkić.

  Na spomen obilježju u Crnoj rijeci izveden je prigodan literarni program učenika MSŠ Živinice i Osnovne škole Đurđevik.MSŠ Živinice raspisala je natječaj za najbolji literani rad na temu novije istorije BiH, a za najbolj je proglašen sastav učenika III razreda Emira Ibrahimovića, koji je promovisan pred velikim brojem članova boračkih organizacija i građana, koji su danas prisustvovali obilježavanju 18.godišnjice herojske pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca.

Dio konvoja autobusa u Živinicama pred polazak na Nišićku visoravan
 

Vaš komentar na članak: