Večeras je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra  svečano obilježena 22. godišnjica osnivanja i uspješnog rada SDA Živinica. Svečanosti su prisustvovali visoki partijski rukovodioci i predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 Prigodan referat  povodom 15.jula, 22. godišnjice SDA Živinice i Sjeveroistočne Bosne podnio je Abdulah Delić, predsjednik OO SDA Živinice i jedan od utemeljitelja ove političke partije u ovom kraju. Gosp. Delić je podsjetio veliki broj prisutnih članova i simpatizera na političke prilike u BiH i općini Živinice u vrijeme formiranje stranke  15. jula 1990.godine, u Donjoj Lukavici, što je bio zvanično prvi skup SDA općine Živinice i Sjeveroistočne Bosne.

 „Opravdanost osnivanja Stranke demokratske akcije pokazalo se ispravnom i neminovnom jer je to bila jedina snaga koja je predvidjela opasnost koja se nadvila nad naš narod i našu domovinu.To je bila jedina snaga koja se otvoreno suprotstavila četničkoj jugoarmiji, koja je osnovala Patriotsku ligu za odbranu naroda i domovine. SDA izglasava, priprema i sprovodi referendum za nezavisnu BiH, organizuje odbranu, a potom i obnovu i izgradnju ratom porušene zemlje, jača institucije BiH, sprovodi reforme radi priključenja Evropskim integracijama i NATO-u“, istakao je predsjednik Abdulah Delić.

  Općinska organizacija SDA Živinice je među najaktivnijim u BiH, a prve godine osnivanja brojala je oko 15 hiljada članova- istakao je Delić:

 „Za ovih 22 godine, pored uspjeha koje je SDA imala na svim poljima, bilo je i nekoliko kriznih perioda, kada su uvođena i povjereništva u Općinskoj organizaciji.Nakon održanih vanrednih, a potom i redovnih  izbora  u SDA Živinice stanje u našoj političkoj partiji se stabilizovalo, a u posljednjim godinama i znatno popravilo. U okviru OO SDA Živinice djeluje Asocijacija mladih, Asocijacija žena, kao i Asocijacija Fatma, koji daju poseban doprinos radu SDA. U posljednjoj godini u našu stranku je pristupilo oko 3 hiljade novih članova, što pokazuje da smo sve jači i brojniji, te da ćemo na narednim lokalnim izborima biti ubjedljivi pobjednici i dobiti svog načelnika Asima Aljića. Molim da aplauzom pozdravimo i ovdje prisutnog prvog načelnika iz redova SDA Osmu Forčakovića“.

Sa SDA jača BiH

  Čestitke OO SDA Živinice u povodu 22. godišnjice uputio je  predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se potom osvrnuo na aktulna politička dešavanja nakon raskida kolaicije sa SDP BiH:

 „Sa SDA jača BiH- je naša poznata krilatica, koja se meni u  početku  nije dopala, međutim, što je vrijeme više odmicalo uvjerio sam se da je ta krilatica ustvari potpuno realna.Dok smo imali više rezultata na izborima bilo je više BiH, a na prošlim izborima smo imali lošije rezultate, pa i sami vidimo da je manje BiH. Lako možemo zaključiti šta nam je donijela „država za čovjeka“:sve više nezaposlenih, nema investiranja, povećanje kriminala i niz drugih negativnih dešavanja.Upravo su kadrovi SDA bili svjetla tačka vlasti doskorašnje koalicije. Proteklih 16 mjeseci smo dizali piramidu vlasti, a sada vidimo da oni ne znaju napraviti novu koaliciju. Od prekida koalicije za SDP nijedan medij još ništa o njima lijepo nije rekao. Mislili su da ćemo biti poslušnici, a zaboravljaju da smo mi odbranili BiH i da se nismo plašili ni četnika ni ustaša“.

 Večeras je u okviru obilježavanja 22 godine osnivanja SDA Živinica izvršeno prvo predstavljanje 34 kandidata za Općinsko vijeće Živinice i kandidata ove političke partije za općinskog načelnika Asima Aljića, koji se obratio prisutnima i izložio svoj program rada kao budućeg načelnika./Š.Gadžo/

Referat Abdulaha Delića-SDA Živinica među najaktivnijim u BiH

Domaćini sa visokim gostom-Izetbegovićem

Bakri Izetbegović uputio čestike i nagovijestio pobjedu na lokalnim izborima

Dio prisutnih članova i simpattizera u prepuno sali BKC

Kandidati SDA Živinica za predstojeće lokalne izbore sa cvijetom ljiljana
 

Vaš komentar na članak: