Danas je u velikoj sali BKC-a Živinice održana svečana akademije u povodu 75 godina osnivanja i uspješnog rada Rudnika mrkog uglja Đurđevik u Đurđeviku.Na nedavnoj svečanosti uz Dan općine Živinice Rudniku Đurđevik za uspješne decenije  rada dodjeljena je Zlatna plaketa.

   Tokom 7,5 miunulih decenija komorati ovog ugljenokopa proizveli su 40 miliona tona mrkog uglja. O istorijatu Rudnika Đurđevik, usponima i padovima, te prosperitetu, govorio je direktor Husejn Trumić /slika na naslovnici/, koji je,  između ostalog, rekao:

   „RMU Đurđevik javno obznanjuje da je jedno od privrednih društava Tuzlanskog kantona, koje je živjelo i preživljavalo sva vremena, razvijalo se, raslo i obezbjeđuje sigurnu budućnost i prosperitet.Rudnik Đurđevik svjedoči o vremenu u kojem možemo vidjeti sebe, svoje očeve, djedove, ali i naslutiti šta ostavljamo u amanet generacijama koje dolaze.U svojoj 75-godišnjoj istoriji Rudnik Đurđevik, prolazeći kroz različite faze životnog ciklusa, rastao je od malog preko srednjeg- do velikog preduzeća, uvijek ostajući stabilan, različite organizacijske forme su ga učinile fleksibilnim, dominacija jamske nad povšinskom eksploatacijom i obrnuto vitalnim, osjećaj za potrebe partnera korektnim, briga za sigurnost i standard zaposlenih osjećajnim i odgovornim, a ljubav prema okruženju i lokalnoj zajednici prijateljskim.

  Eksploatacione rezerve kvalitetnog mrkog uglja od oko 50 miliona tona i predviđena dinamika eksploatacije uglja sa porsječno 700 tona godišnje, kazuje da je Rudnik Đurđevik na polovini svog životnog puta.Zato uz svoju primarnu djelatnost proizvodnje uglja, planiramo izgradnju novih pogona za proizvodnju briketa i cementaru, koji će biti siguran oslonac za razvoj općine, stvaranje novih radnih mejsta i donijeće sigurnost svim zaposlenima Rudnika Đurđevik“.

  Poslovnu 2010.godinu Rudnik Đurđevik je završio sa dobiti u iznosu od 1.334.434, 29 KM,  a za prva četiri mejseca ove godine dobit iznosi oko 2,5 miliona KM.

Eksploatacija uglja započeta u Kažlju i Frelihu

  Prva proizvodnja uglja u RMU Đurđevik počela je 1936.godine u jamama  Kažalj i Frelih-akcionarskog društva Kroacija.Tokom II svjetskog rata rudnik uglavnom nije radio, da bi nakon 1945.godine nastavio svoj uspješan razvoj do današnjih dana.Tokom rata u BiH 1992-95. Rudnik Đurđevik je radio za potrebe Termoelektrane Tuzla iz postojećih zaliha, a 1999.godine nastavlja rad u sastavu Rudnika uglja Kreka-Đurđevik u Tuzli, da bi od 1.januara 2001.godine počeo samostalno poslovanje kao društvo ograničene odgovornosti.Danas Rudnik Đurđevik posluje u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo.

  Na svečanoj akademiji o rudniku je govorio i predjednik Nadzornog odbora Bahrija Umihanić, koji je istakao značaj razvojne strategije ovog ugljenokopa, čija implemetacija do 2030.godine osigurava još bolje pozicioniranje u odnosu na ostale rudnike u bližem i daljem okruženju.

  Predsjednik Sindikata Nevres Mešić govorio je o standardu zapslenih i nastojanjima ove organizacije da se izbori za što povoljnije uslove rada komorata:

  „Po prvi puta plate zaposlenih u Rudniku Đurđevik su veće od prosjeka u FBiH i iznose  za prva četiri mjeseca ove godine 857,67 KM, što je i bio naš cilj.Značajno je isto tako istaći da smo saradnjom i pregovorima sa menadžmentom uspjeli septembra prošle i prvoj polovini ove godine izmiriti potraživanja za zaposlene prma ranijem Kolektivnom ugovoru u ukupnom iznosu od preko 6 miliona maraka. Sindikat će i u narednom periodu nastojati uticati na poboljšanje uslova rada, a time i povećanje zarada“.

     Čestitke rudarima Đurđevika u povodu jubileja 75 godina postojanja uputili su ministar u vladi TK Željko Knežiček, Bahrija Šarić-član Upravnog odbora Elektroprivrede BiH i drugi visoki gosti.

   Povodom 75 godina postojanja nagrađeno je 45 radnika iz svih organizacionih dijelova Rudnika Đurđevik, a na svečanoj akademiji su uručene plakete zaslužnim članovima kolektiva, dok je većem broju poslovnih partnera uručeno priznanje zahvalnica!

    U kulturno zabavnom dijelu programa na svečanoj akademiji učestvovali su Duvački orkestar Konjuh, Gradski hor Živinice, te tuzlanski glumci Jasmina Čelebić, Irfan Kasumović i Elvis Sivčević-gitarista./Š.Gadžo/

Svečana akademija započela državnom himnom Konjuhove glazbe

Prisutni na svečanoj akademiji u povodu 75 godina postojanja Rudnika Đurđevik

Sa dodjele plaketa zaslužnim članovima kolektiva i saradnicima

U ime nagrađenih zahvalio se i čestike uputio predsjednik granskog sindikata F BiH Fikret Suljić
 

Vaš komentar na članak: