Nastavljajući daljnje aktivnosti u skladu sa nalogom Kantonalnog tužilaštva Mostar, policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su daljnje provjeru dodjele i korištenja novčanih grant sredstava dobijenih od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za period 2005.-2007. godina, te su Kantonalnom tužilaštvu Mostar podnijeli prijave protiv tri lica i to: D. D. (1980) rođenog u Mostaru, M. M. (1970) rođenog Mostaru i I. Š. (1953) rođenog u Čitluku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Obmana pri dobijanju kredita ili drugih povlastica“ iz člana 268. KZ FBiH.

  Naime, postoji osnov sumnje da su imenovani, kao odgovorna lica u pravnim subjektima, u navedenom periodu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta podnijeli zahtjeve za dodjelu grant novčanih sredstava, koja su potom nenamjenski utrošena.

  Osnov sumnje za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava nastao je nakon što su, postupajući po zahtjevu pomenutog Ministarstva, imenovani dostavili dokumentaciju o pravdanju utrošenih sredstava, iz kojih je vidljivo da su ista utrošena suprotno odredbama ugovora koje su sklopili sa Ministarstvom.

  Zbog počinjenja gore navedenog, postoji osnov sumnje da su imenovana lica oštetila Budžet Federacije BiH za novčani iznos od 27.800,00 KM.

  Od imenovanih lica su uzeti iskazi, a svi predmeti su uz Službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: