Prije 17 godina u prognaničkom naselju Karaula u jednim trenu je ugašeno devet života. Sedmoro su bila djeca starosne dobi od dvije do deset godina. Na današnji dan 8.10.1995. godine, Svjetske nedjelje dječijih prava, u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama agresorskom granatom prekinuti su životi:

  Amre Seferović rođena 1993. godine iz Đulića, koja je imala samo 2 godine,
  Ramize Husejnović 1992. godište iz Đulića, sa svega tri godine,
  Amel Ibrahimović (1985.) Kamenica – Zvornik
  Mirsad Gojkić (1987.)Kamenica – Zvornik
  Selver Nukić (1988.) Kamenica – Zvornik
  Amira Delić (1988.) Glogova – Bratunac
  Amira Salkić (1985.) Hranča – Bratunac
  Rajfa Suljić (1958.) Đulići – Zvornik
  Rahima Musić (1949.) Glogova – Bratunac

  Svi oni, kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja, izbjegli su u Živinice i druge slobodne krajeve Bosne i Hercegovine u nadi da se spase od agresije i agresorskih granata. Niko ni slutio nije da će ta nedjelja, sunčana i lijepa, dan u Svjetskoj nedjelji posvećenoj djeci i dječijim pravima, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji, da će na slobodnoj teritoriji biti prekinuti u jednom trenu životi sedmoro nevine djece od kojih su najstariji imali samo po deset godina.

 Povodom godišnjice stradanja danas je u prognaničkom naselju Karaula položeno cvijeće na spomen obilježje poginuli, gdje se okupila rodbina stradalih, prijatelji i poznanici./Nihad Kovačević/

Rodbina i prijatelji podsjetili se na svoje najmilije

Danas je u naselju Karaula bio tužan dan
 

Vaš komentar na članak: