Od kada je postao pobjednik Operacije trijumf ime Adnana Babjića ne silazi sa novinskih stupaca na prostorima bivše Jugoslavije, kao i ostalih medija.Uz to na sajtovima širom svijeta hiljade poklonika muzike upisuje svoje komentare i ne pamti se kada se o Živinicama toliko pisalo.I na našem portalu padaju rekordi i broj posjetilaca je utrostručen.Objavljujemo nekoliko isječaka iz dnevne štampe, koji govore o Babjinoj pobjedi i njegovom današnjem dolasku u Živinice!

   Oslobođenje:
Kolona automobila koja je u ponedjeljak oko ponoći prošla Živiničkim ulicama najavila je početak slavlja stanovnika ovog grada, a zbog pobjede njihovog sugra|anina Adnana Babajića u regionalnom muzičkom takmičenju Operacija Trijumf. Naime, vijest da je 20-godišnji Adnan Babajić
Proglašen pobjednikom najvećeg regionalnog muzičkog takmičenja, u
kojem je učestvovalo 16 pjevača iz svih republika bivše Jugoslavije, izazvala
je euforiju u Tuzlanskom kantonu. Živiničani su organizovali doček u sportskoj
dvorani, na koji bi Adnan trebao da stigne danas poslijepodne.
«Planira li smo da Adnan bijelom limuzinom dođe do dvorane, a onda
preko crvenog tepiha uđe i pozdravi svoje fanove. On je mnogo uradio za
naš grad i državu i dužni smo da mu priredimo fantastičan doček», kazao nam je Milovan Macura-Mišo, organizator dočeka i vođa navijača koji su u Beogradu pružali podršku predstavniku Bosne i Hercegovine./A.Šećkanović/

    Dnevni Avaz:
    Nakon Trijumfa Adnana Babajića : Slavlje u Živinicima
   U kući porodice Babajić u Živinicama jučer telefon nije prestajao da zvoni, zovu prijatelji, rodbina, novinari, dolaze komšije… Hajrudinu i Ulfeti Babajić svi žele čestitati zbog pobjede njihovog sina Adnana u regionalnom šouu realnosti "Operacija Trijumf" koji je nakon tri mjeseca okončan preksinoć u Beogradu. Organizator šoua bila je producentska kuća "Emotion" iz Srbije, a projekt je pratila i publika u BiH, na Federalnoj TV i RTRS. 
Doček za Adu

Dvadesetogodišnji Adnan bi u rodni grad, kako nam je rekao njegov tata Hajrudin, trebao stići danas u 17 sati, kada će ga pozdraviti brojni sugrađani i Babajićevi muzički gosti.

– Nikako nismo spavali, jer su nas organizatori šoua nakon finala odveli u kuću u kojoj su takmičari proveli više od tri mjeseca, te smo slavili do jutarnjih sati. Oduševljen sam onim što sam vidio i doživio. Iz Beograda smo došli prije sat (jučer prijepodne op.a.). Adnan je ostao u Beogradu zbog gostovanja na TV-u, intervjua… a onda stiže u Živinice, direktno u sportsku dvoranu, gdje mu pripremamo doček koji organizira načelnik općine Hasan Muratović. Bit će fenomenalno, svirat će orkestar "Papilon", dolaze Amel Ćurić, Enver Lugavić Kice, nekoliko folk pjevača… Svi će osjetiti draž Adnanove pobjede i nadam se da će se svi dobro provesti – kaže Babajić, koji je finalnu večer "Operacije Trijumf" u ponedjeljak pratio u društvu supruge Ulfete, kćerke Bedrane te Adnanovih fanova koji su, kao i uvijek, stigli autobusima u velikom broju iz BiH u Beograd. 

Jedno je sigurno, Babajić je imao najbrojniju i najglasniju publiku. 

Hajrudin Babajić kaže da je uvijek vjerovao u Adnanove muzičke kvalitete i kako je znao da je borac na duge staze, ali da ga je sin i iznenadio.

Povratak u Beograd

– Adnan mi je rekao da je najsretnija osoba na svijetu i da se zahvaljuje svima koji su ga podržali. Iznenadio me svojim ponašanjem, nastupima i bosanskom skromnošću, kao što je i rekla jedna profesorica: "Adnan je ljudina". Svi su se složili da je pobjedu zaslužio, jer je pokazao da može sve otpjevati, i sevdalinku, što smatraju velikom prednošću – dodaje Adnanov tata. 
 
I Ulfetu Babajić raduje činjenica da sada u kući imaju muzičku zvijezdu. To, međutim, ima i svoju drugu stranu koja se Adnanovoj majci na prvi pogled baš i ne dopada.  

– Adnan će kod kuće biti samo pet dana i onda se 12. januara vraća obavezama u Beogradu. Najmanje će biti kod kuće, bit će mi teško, ali sve ovo činimo za njegovu bolju budućnost – kazala je Ulfeta Babajić.  Autor: S. ALAGIĆ-ALETIĆ

 
Blic Beograd:
 Uoči finala desili su se tehnički propusti prilikom glasanja u polufinalu koji, kako tvrdi Marinela Kvapil, portparol producentske kuće "Emotion", nisu direktno utjecali na ishod ovog šoua, ali su neki mediji u Hrvatskoj zbog ispadanja njihove predstavnice Ane Bebić željeli dovesti u pitanje regularnost "Operacije Trijumf". To nije stalo ni nakon finala, te su jučer na Više od milion glasova stiglo je za finaliste “Operacije trijumf”, a ugovor sa “Universal music” koji garantuje svetsku karijeru dobio je Adnan Babajić koji je u samom finalu pobedio Vukašin Brajića i tako priredio nezapamćeno veselje u rodnim Živinicama.

Nakon proglašenja Adnan je ushićen skočio u publiku među svoje navijače ne sačekavši da mu direktor akademije Saša Dragić i zvanično uruči nagradu.
– Publika je bila i žiri i glas studenata i glas profesora – rekao je Dragić i dodao da očekuje da Adnan dostojno predstavlja akademiju. Sam Adnan od uzbuđenja nije mogao da progovori, a publika nije mogla da se smiri – deo zbog Adnanove pobede, deo zbog poraza njihovih favorita.
– Moram da priznam da sam u šoku, prijatno sam iznenađen – rekao je Adnan i dodao da sada mora da upiše časove engleskog.
– Voleo bih da se bavim pop muzikom i jednog dana snimim duet sa Dinom Merlinom – zaključio je Babajić.
 Pobednik dobija
– snimanje albuma (izlazi u septembru)
– izdavanje albuma i na tržištu Zapadne Evrope
– promociju u Srbiji i regionu
– snimanje spotova
–  turneju u regionu

Mondo:
  Živinice na nogama – čeka se "kralj" Adnan    

Bela limuzina i crveni tepih su spremni! Živinice će u sredu popodne dočekati svog "kralja", Adnana Babajića, pobednika prvog regionalnog muzičkog rijaliti-šoua Operacija trijumf.

Malo mesto pored Tuzle preko noći je postalo poznato u celoj bivšoj Jugoslaviji, zahvaljujući Adnanu i njegovim glasačima koji su mu omogućili da trijumfuje u ovom takmičenju.

Celo Živinice se angažovalo iz ponedeljka u ponedeljak kako bi Adnanu dalo podršku na gala večerima, a to je sve dobilo i "institucionalni" karakter, jer je opština finansirala dolazak navijača u Beograd.

Upravo je načelnik opštine Živinice, Hasan Muratović, među prvima, čestitao Adnanu i njegovoj porodici.

"Uspeh našeg Adnana pokazao je još jednom da naša opština obiluje mladim talentima, te da su naši sugrađani svojom nesebičnošću potvrđuju kako su spremni podržati najbolje, jer su u prethodna tri meseca, koliko je trajalo ovo takmičenje, konstantno bodrili i glasali za svog sugrađanina. Adnanova pobeda je veliki uspeh kako za njega tako i za opštinu Živinice i sa ponosom ovom prilikom čestitam pobedu i svim našim građanima", naveo je Muratović, prenosi portal zivinice.ba.

Adnanu se danima priprema veliki doček, a u lokalnoj dvorani biće održan koncert u kojem će nastupiti nekoliko poznatih muzičara BiH.(MONDO)

   SAN – Sarajevske novine

OSTVARIO SE MOJ DJEČAČKI SAN

 Dvadesetogodišnji Adnan Babajić iz Živinica, ili kako ga zovu ”Elvis iz Živinica” pobrao je simpatije publike iz pet država bivše Jugoslavije, te je na osnovu tih glasova ponio titulu pobjednika prve „Operacije trijumf” koja se minula tri mjeseca održavala u Beogradu. Iako nije važio za favorita, Babajić je svojim interpretacijama naprosto zaludio publiku diljem bivše zajedničke domovine, a kada je Ana Mihajlovski pročitala da je on pobjednik, sreći nije bilo kraja.

Roditelji u kreditu

 "Znate kroz šta sam sve prolazio i koliko je „Operacija trijumf” zahtjevan projekat? Roditelje sam ostavio u kreditu i svake sam se noći pitao odkud im novac za finansiranje dolaska navijača u Beograd. Bez njihove podrške zasigurno ne bih bio pobjednik, a na meni je da im se ubuduće na najbolji mogući način odužim. Ostvario mi se dječački san", kazao je Adnan Babajić ”San”, koji će se u rodne Živinice vratiti večeras.

Adnanova majka Ulfeta i otac Hajrudin ističu kako je njihov sin upravo zahvaljujući muzici zaradio prvi novac.

Od prvih koraka Adnan se vezao za muziku. Kada je imao četiri godine, bilo je vrijeme rata, a on bi zajedno s još dvojicom drugara izašao na ulicu i svirao. Djeca k’o djeca, jednom su se dosjetili da na trotora postave šeširić, nakon čega su od slučajnih prolaznika dobili neki sitniš. Njihova pojava na ulicama bila je toliko simpatična, da je taj detalj ovjekovječila i televizija", priča Adnanova majka Ulfeta.

Svirka u Neumu

Adnan je nakon završetka osnovne škole, upisao  Srednju muzičku školu, koju je okončao sa vrlo dobrim uspjehom.

 "Još kada je imao osam godina svirao je i pjevao u Đurđeviku. Kako je odrastao svirao je po cijeloj BiH, ali i Hrvatskoj i Austriji", kaže Ulfeta ističući kako je Adnan veoma vezan za roditelje.

Inače, Adnanov amidža je Ismet Babajić, član je grupe izvorne muzike „Braća Babajići”. Majka Ulfeta, takođe, je znala zapjevati, baš kao i sestra Bedrana.

Otac Hajrudin inspektor u penziji i bivši nogometni sudija podsjeća kako su on i Adnan prošlog ljeta u Neumu napravili pravi lom.

  "Iz zezancije počeli smo svirati na terasi jednog hotela. Bilo je tu izvorne, zabavne i narodne muzike. Ubrzo nas je slušalo oko 2.000 ljudi, koji te večeri nisu išli ni u restorane ni u diskoteke", kaže Hajrudin Babajić.

Prije odlaska na Akademiju Adnan bi u svom stanu koji se nalazi u neposrednoj blizini Općine Živinice svirao po cijeli dan. Babajići kažu kako njegovo muziciranje nije iritiralo komšije, koje su ga uvijek rado slušale.

  "Nedavno je kupio nove klavijature i pojačala, tako da je u po bijela dana započinjao svirku. Znala bih mu reći: „Adnane sine odmori malo“. Međutim, njemu je muzika sve", kažu Adnanovi roditelji, te dodaju kako se njihov sin nije ni malo promijenio od odlaska u „Operaciju trijumf”.

  "Trud se isplatio, a kada su Adnana proglasili pobjednikom potekle su suze radnosnice. Dostojanstveno je predstavljao Živinice, Tuzlanski kanton i BiH. Zbog toga ćemo mu priredi nezaboravan doček u sportskoj dvorani", kaže Hajrudin Babajić, dodavši da će na dočeku pjevati Enver Lugavić Kice, Amel Ćurić i mnogi drugi.

Prema još nepotvrđenim informacijama, u Beograd je po Adnana stigla i limuzina s kojom će doći u Živinice./E.Skokić/

Adnana Babajić-danas u Živinicama

Priznanje u pravim rukama

Posljednja petorka Operacije trijumf

Voditelji i muzičari na finalnoj gala večeri

Voditeljica koja je otvorila kovertu i obradovala Adnana

Vaš komentar na članak: