Večeras je u prepunoj velikoj sali Bosanskog kulturnog centara održan Godišnji koncert KUD-a Živinice, u kojem je učestvovalo preko 150 učesnika, od najmlađih članova do prve postave ove renomirane družine, koja baštini tradicije naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, pa i šire.

 Izvdeno je niz narodnih igara i pjesama, uz pratnju vlastitog orkestra pod upravom Elvedina Mašića.Izvedene su igre iz centralne Bosne, vlaške igre, igre iz Slavonije, Linđo, muslimanske, šopske  i orjentalne igre, te igre sa Kosova.Posjetioci su imali priliku vidjeti da KUD ima bogatu kolekciju narodnih nošnji, koje  spadaju u sam vrh nacionalnog etnografskog  blaga naroda čije su igre izvodili.

 Kao gosti uspješno su nastupili članovi Gradskog hora Živinice sa spletom sevdalinki, kojim je dirigovao Mensur Glavić, dok su kao solisti narodne muzike nastupili Ilma Mahmutbegović, Eldin Jagodić i veteran Zuhdija Dorić-Ćuta.

 U predvečerje uskršnjih blagdana upućena je čestitka sugrađanima katoličke vjeroispovjesti, uz igre folklorne tradicije ovih naroda. Na kraju programa čestitke upravi i izvođačima-učesnicima večerašnjeg programa, uputio je gradonačelnik Hasan Muratović, koji je obećao dalju podršku ovom uzornom kolektivu!

 Čestitke za uspješno pripremljen, organizovan i izveden Godišnji koncert upućen je svim izvođačima, direktoru KUD-a Enveru Šehoviću, predsjedniku Upravnog odbora Sanelu Raziću, predsjedniku Skupštine Andriji Pastuhoviću, te članovima UO Mirsadu Taletoviću, Enveru Jagodiću, Ibrahimu Musiću i Zuhdiji Doriću.

 KUD Živinice nastavlja aktivnosti svojim učešćem na više festivala, a već 19.aprila putuju na festival u Tursku, potom će krajem juna u Živinicama biti IV Međunardona smotra folklora, krajem jula je novo putovanje na festival u Bugarsku i u avgustu učešće na tradicionalnim susretima Tkanica u Okučanima./Šefik Gadžo/

Koncert privukao veliku pažnju javnosti

I mlađe grupe pobrale aplauze prisutnih

Na kraju igre-pozdrav publici

Lijepe igre uz živopisne narodne nošnje

Gradski hor izveo splet bosanskih sevdalinki

Duet Mahmutbegović-Jagodić

Izvođači su se smjenivali na velikoj sceni BKC-a

Pozdrav do slijedeće prilike

Čestitke gradonačelnika Muratovića za uspješno organizovan Godišnji koncert
 

Vaš komentar na članak: