-Zadatak općine nije da pronađe posao za mlade ljude, vec da omogući povoljne uslove privrednicima da oni zaposle te ljude, rekao nam je Halid Hadžić-saradnik za školstvo, zdravstvo i kulturu u općini Živinice

  Općina Živinice, kao jedna od razvijenijih općina u Tiuzlanskom kantonu, poznata je po tome kako ostvaruje veliku saradnju sa mladima i nastoji im omogućiti sve uslove za udobniji boravak i rad.Zadatak općine nije da pronađe posao za mlade ljude, vec da omogući povoljne uslove privrednicima da oni zaposle mlade ljude.

          Općina pruža i financijsku podršku

  Općina Živinice ostvaruje uspješnu saradnju sa udruženjima, Kulturno umjetničkim društvom (KUD), zatim učestvuje u projektima ekologije, a nerijetko i pruža financijsku pomoć.  Općina Živinice je pokrovitelj Kulturne smotre stvaralaštva, drame, plesa, a takođe podržava i rad sportskih kulbova, te izgradnju poligona u Mjesnim zajednicama (MZ).

 "Mladi u našem gradu imaju perspektivu, ali uvijek može bolje i činjenica je da mladima treba još mnogo toga."-kazao je Halid Hadžić, saradnik za školstvo, zdravstvo i kulturu u Općini Živinice. "Sledeći projekat koji je u planu jeste osnivanje Omladinskog centra, ali on zavisi od srednjoškolaca koji će ga realizovati i njihove ideje. Mladi moraju znati kako da vlast zainteresuju za svoje probleme i  da znaju šta žele."

            Angažman mladih u politici

  Prema riječima prof. Hadžića, mladi nisu dovoljno zainteresirani za politiku i svoj angažman nalaze samo kroz Asocijacije mladih. Prema podacima, na listi kandidata na izborima, oko jednu trećinu čine mladi ljudi. Takođe, činjenica je da mladi rijetko prolaze, jer stariji već vladaju politikom.

 "Mladi su veliki idealisti, što bi mogao biti još jedan od razloga što ne prolaze na izborima."-rekao je prof. Hadžić. "Da bi mladi bili stručni i što bolji na tom polju, potrebno je da se organizuje uvođenje mladih u politiku kroz srednju školu. Na taj način će se njihova savjest početi razvijati."
Općina takođe ostvaruje saradnju sa mladima iz škola, preko civitas-projekta.

            Izmijenjena situacija

  Prošle godine Općina je uputila javni poziv za sva udruženja, kako bi učestvovala u njihovih projekatima. Grad Živinice svakako obećava napredak mladima, ali i onima starijima, samo što se mladi zanose, te tako žele otići u inostranstvo.

  Ako uspostavimo paralelu između perioda od prije 20 i više godina u položaju mladih i studenata, razlika će svakako biti primijetna.

 "Mladi su prije bili u dosta povoljnijem položaju nego sada."-rekao je prof. Halid. "Svaki student ako nije dobio stipendiju, imao je pravo na kredit, kojeg je vraćao u duplo dužem periodu nego što je primao. Takođe je bila veća mogućnost zapošljavanja."
Danas je položaj studenata i mladih znatno izmijenjen. Biroi za zapošljavanje se sve više pune, a posla skoro da i nema.

           Neizbježna financijska kriza

  I pored svih teškoća koje su zadesile ovdašnju omladinu, neizbježna je i financijska kriza, koja slijedi.

  "Recesija će se odraziti i na nas."-riječi su prof. Halida. "Određeni broj mladih je već izgubilo posao u inostranstvu i već je povećan broj povratka u BiH. Tako dolazi do punjenja mjesta na biroima i sve veće krize za posao. Ali kroz određene mjere i razvoj poljoprivrede, mi ćemo nastojati da se ta kriza ublaži."

  Recesija će se svakako odraziti i na Živinice. Naprimjer, već se odrazila na Konjuh kao jednu od vodećih firmi za izvoz sa područja Tuzlanskog kantona.

  U svakom slučaju, preživljavali smo i gore. A zar može biti gore od ratne ’92 godine, koju na svu sreću preživjeli i koje se danas rijetko sjećamo. Bar što se tiče financija.
                                      /Pišu: Enisa Čerkezović i Merila Bedić/

Halid Hadžić u razgovoru s našom saradnicom

Zgrada općine Živinice danas

Zgrada općine Živinice nekada
 

Vaš komentar na članak: