Svjetski dan borbe protiv AIDS-a mobilizirao je u nedjelju cijeli svijet, javljaju mediji. A aktivisti Ekološke sekcije „Ševar“ u JU OŠ „Bašigovci“ u Bašigovcima su 2.decembra, odmah po dolasku u školu, animirali sve učenike iz prve  i druge smjene, kao i nastavnike i ostalo osoblje, čak i nekoliko gostiju koji su se zatekli u prostorijama škole, podijelili crvene mašne koje simbolizuju solidarnost sa osobama koje su oboljele od ove opake bolesti, kao i  permanentnu borbu protiv pandemijske bolesti kojoj se još nije ni izbliza stalo u kraj.

  Aktiviskinje Hodžić Nermina, Mušić Amila te Butković Dženeta, učenice IX-c, razreda su uredile i napravile preko 300 crvenih mašnica,  podijelile i svakako uz nekoliko nepobitnih činjenica koje su pripremile u obliku afiša  sa nastavnikom Seadom Noćajevićem o pošasti koja se zove Sida, educirale su učenike po razredima.
  Povodom   Svjetskog dana  borbe protiv AIDS-a atkiviskinje su  postavile u školi na TV plazmi plakat koji ukazuje na taj turobni datum. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a, u svijetu do 2013.godine AIDS-om bit će zaraženo preko 80 milijuna. Gotovo 70 odsto zaraženih nalazi se u subsaharskoj Africi. Samo ove godine u Africi je od AIDS-a umrlo 2,4 milijuna ljudi.

  Epidemija AIDS-a najbrže se pak širi u Rusiji, istočnoj Europi i u središnjoj Aziji i to prvenstveno zbog porasta narkomanije. U periodu od 2011. do 2015. godine tema obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a  usmjerena je na poboljšanje i jačanje javno-zdravstvenih programa i intervencija prevencije i destigmatizacije HIV/AIDS-a, te iskazivanja međunarodne solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti. Ali o HIV/AIDS-i nepopularno je govoriti samo taj dan, jer u godini ima još dana kada se treba uraditi nešto da se poboljša život onima koji su oboljeli od AIDS-e.

 Bilo bi hitno potrebno uraditi strategiju zaštite u našoj domovini (BiH), jer nije zanemarljiv broj od 450 inficiranih HIV -om, a od toga  125 kod kojih se bolest već uhvatila maha./Pres Ševar/

Vrijedne članice Ševara sa prof.dr.Noćajevićem

Edukacija za bolju i zdraviju budućnost

Simbol borbe protiv AIDS-a kao opomena

Osmjesi na licu-podrška aktivistima Ševara
 

Vaš komentar na članak: