Društvo za otkup i reciklažu sekundarnih sirovina D.O.O. “Feros –eko“ Živinice završilo je 2010.godinu sa uspješnim poslovnim rezultatima.Već 10 punih godina, od kada je izvršena privatizacija firme nije bilo poslovnih gubitaka, iako se smanjuje otkup raznih sekundarnih materijala.

   „Tokom prošle godine otkupili smo 1 300 tona željeza, što je 90 odsto ukupne mase otpadnih metala.Ostatak otpada na otkup obojenih metala kao što su bakar, mesing, bronza, aluminij i sl. Ističem da smo  otkupili i 15 tona starih akumulatora.Naša očekivanja nisu u cjelosti ispunjena, tržište je nestabilno, što utiče na češće izmjene cijena.Veći dio otkupljenog otpadnog metala je od firmi, posebno rudnika uglja, dok je ostak od građana, koji skupljajući metale zarađuju novac“, objašnjava nam direktor „Feros-eka“ Izet Klapić, koji  je sa još dvojicom zaposlenih   vlasnik 66 odsto ove firme, dok ostatak pripada preostaloj šestorici zaposlenih.

  Danas je Izet Halilović iz Tareva dovezao otpadno željezo i zadovoljan je otkupnim cijenama:

  „Najviše sakupim otpadnih metala u rijekama, mada ga je više ranijih godina bilo.Sada se ne može zateći u rijeci bačeni frižider, staro auto, šporet i drugi kućanski aparati, jer to se odmah pokupi i proda u otpadne firme. Zadovoljan sam s onim što zaradim, mada ističem da ima lopova koji kradu i protiv njih bi trebalo nešto poduzeti“.

  Svi koji donose otpad u „Feros – eko“ uredno budu evidentirani, što garantuje da metali koji se ovdje prodaju nisu otuđeni. Cijena kilograma bakra ovdje se plaća po 10 KM, a željeza 0,45 KM, što je privlačno za mnoge koji nemaju sigurne izvore zarade da na ovaj način dođu do  novca./Š.G./

Uspješno poslovanje od kupo-prodaje sekundarnih sirovina
 

Vaš komentar na članak: