Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana svečanostu u organizaciji Općinskog vijeća Živinice. Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća kraj spomen obilježja poginulim partizanima u II svjetskom ratu na Karauli i spomen obilježju šehidima i plalim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine u Gradskom spomen parku.

 Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne učenika Osnovne muzičke škole Živinice, a potom je prigodan referat podnio predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Esed Zenunović. On je pozvao prisutne da učenjem fatihe i minutom ćutnje odaju počast palim borcima, a između ostalog, rekao je:

 "U historiji BiH ZAVNOBIH, kao događaj, zauzima visoko mjesto, jer je 25.novembra 1943.godine, dakle prije 70 godina, potvrđen histrorijski i politički indiividualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikulturarna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. Danas se podsjećamo s ponosom tog dana, kada je obnovljena državnost BiH, koju je izgubila 1463.godine, padom pod upravu Osmanske carevine".

 Zenunović je potom istakao kako je BiH kao takvu u AVNOJ-evskim granicama priznala cjelokupna međunarodna zajednica 1992.godine, te dodao:

 "Historijska filozofija ZAVNOBIH-a izražena je stavom da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimansa, već i srpska, i muslimanska i hrvatska. Danas su pred nama godine jačanja institucija države BiH i uključenje u evropske integracije, te je žalosno što još uvijek ovaj praznik svi u BiH ne doživljavaju kao svoj. Zabluda je to onih koji vjeruju u svoje rezervne domovine, a ne shavatju da smo mi svugdje Bosanci i Hercegovci i što prije to shvatimo biće bolje i nama i BiH", rekao je Zenunović.

BiH-zajednička domovina za sve

 U svojoj prigodnoj besjedi povodm Dana državnosti BiH, općinski načelnik mr.sci. Hasan Muratović se osvrnuo na aktuelna politička dešavanja i dodao je:

 "Nama treba jedna zemlja, zajednička za sve, gdje nema podjela, a to smo mi u Živinicama dokazali i u najteža vremena, tokom ratnih dešavanja. I tada smo sačuvali dobrosusjedske odnose i dostojanstvo zajedničkog života. Ova djeca koja su nam izvela prigodan program osjećaju ljubav prema rodnoj grudi, prema svom gradu i domovini BiH i oni su iz srca recitovali ove lijepe stihove o domovini. Svjedoci smo ratnih strahota, koje su nas zadesile i još uvijek povamirenog nacionalizma. Mi imamo snage da se tom zlu suprotstavimo i izgradimo državu za sve narde i BiH, koja je na poslejdnjem popisu stanovništva ostala bez milion svojih građana. Nije to sve pobijeno u ratu, ali su mnogi morali potražiti drugu domovinu, te nam je otuda obaveza da mi u Živinicama provedemo naše vizije razvoja, izgradimo bolju budućnost za mlade, za našu djecu, kako ne bi morali tražiti posao izvan granica svoje domovine, jer ovde mora biti mjesta za sve".

 Prigodan program povodm 25.novembra, Dana držabnosti BiH, izveli u učenici Prve osnovne škole i Osnovne muzičke škole Živinice./Š.G./

polaganje cvijeća na spomen obilježje Karaula

Počast i  cvijeće palim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godina

Sa svečanosti u velikoj sali Općinskog vijeća

Predsjedavajući OV Zenunović podsjetio prisutne na dane ZAVNOBIH-a

Muratović istako važnost ostvarenja vizije razvoja lokalne zajednice i opstanak mladih u svojoj domovini BiH

Učesnici programa sa općinskim načelnikom Muratovićem

 

Vaš komentar na članak: