Danas je u sali Općinskog vijeća Živinice održana press konferencija SDA i SDP povodom najnovijih događana oko smjene rukovodstva OV Živinice. Kako je poznato predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Esad Kitić više nije na toj funkciji, a smijenjeni su i njegovi zamjenici Anto Tadić i Mehmed Klopić, s tim što je Klopić imenovan na mjesto predsjedavajućeg, a Lidija Đaković je postala  dopredsjedavajuća.

   Na press konferenciji novinarima su govorili predsjednik OO SDP Živinice Omer Kupusović, predsjednik OO SDA Živinice Abdulah Delić i vijećnik Zahid Mušić.

  „Osnovni motiv stvaranja nove koalicije Općinskog vijeća Živinice između SDP-a i SDA je loš rad i otezanje sjednica  OV, što je prevršilo svaku mjeru i ponukalo nas je da pokrenemo smjene rukovodstva ovog zakonodavnog organa.Zato smo smijenili predsjedavajućeg i njegove zamjenike i izabrali novo rukovodstvo. Odredili smo Principe djelovanja i rada nove parlamentarne većine OV Živinice do isteka mandata. Spadamo u najzagađenije gradove u BiH pa smo problematiku toplifikaije i vodosnabdijevanja grada stavili u prvi plan.Kao ubjedljivi pobjednici proteklih izbora u BiH nastojaćemo sve naše projekte brže rješavati“, rekao je Omer Kupusović.

   Voditelj press konferncije Semir Šljivić potom je dao riječ predsjedniku OO SDA Živinice Abdulahu Deliću, koji je,  čestitajući SDP-u na pobjedi, rekao:

  „Problemi u radu OV Živinice su se nagomilavali, sjednice trajale po 10 nastavaka, rastezale se i po tri mjeseca,  što je kočilo mnoge aktivnosti od vitalnog interesa za našu lokalnu zajednicu.Grupa vijećnika iz dvije političke partije je pokrenula inicijativu zamjene koalicionih partnera, kako bi efikasnost OV pokrenuli s mrtve tačke.Pred izbore smo zaustavili te aktivnosti,  da se  ne bi to ispolitiziralo, ali smo zato odmah nakon izbora ubrzali proces i dogovorili novu koaliciju SDP i SDA, kao najuspješnijih partija na proteklim izborima.Osnovni motiv je bio da život građanim učinimo boljim i ja mislim da ćemo sada daleko brže i efikasnije donositi odluke na zadovoljstvo svih gradđana“.

   Među Principima djelovanja nove parlamentarne većine su efikasniji rad OV, partnerski odnos OV i ivršne vlasti na čelu sa općinskim načelnikom, ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica, unapređenje kulture, sporta i informisnja, donošenje prostornog plana općine Živinice, stimulisanje uslova i poslova koji kreiraju nova radna mjesta, rješenje statusa javnih preduzeća, dugorončno rješenje statusa poljoprivrede, unapređenje ekološke zaštite i dr.

     Na pres konferenciji još su govorili  vijećnik Zahid Mušić, koji   je istakao su ga  u novu koaliciju privukli Principi zajedničkog djelovanja nove parlamentarne većine, dok je novi parlamentarac BiH Zijad Jagodić, uz čestitku SDP na izbornoj pobjedi, obećao lični doprinos rješavanju najaktuelnije problematike lokalne zajednice./Š.Gadžo/

Prisutni na press konferenciji

Učesnici pressice nove koalicije
 

Vaš komentar na članak: