Danas je na međunarodnom skupu u Sarajevu predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti, javnih institucija i civilnog društva  predstavljena globalna inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast. Riječ je o nastojanjima da se svi javni podaci kojima raspolaže država, javne institucije i ustanove i javna preduzeća učine javnim i slobodnim za korištenje od strane civilnog društva, novinara, pojedinaca i poduzetnika.

  Uvodne riječi održali su Renzo Daviddi, zamjenik šefa delegacije EU u BiH i Jo Lomas, zamjenica ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje koja uz Indoneziju, Brazil i Sjedinjene Države ko-predsjedava ovom multilateralom, kojoj se od njenog pokretanja do sada uključilo šezdesetak zemalja od SAD-a, Ukrajine i Ugande, preko Jordana i Izraela do naših susjeda, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

  Najnovije promjene zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koje se provode po hitnom postupku, planiraju ograničiti pristup informacijama i predstavljaju narušavanje i tako lošeg stanja demokratičnosti i otvorenosti društva. Inicijativom Partnerstvo za otvorenu vlast ovakvi trendovi mogu se zaustaviti i omogućiti građanima veću participaciju u društvenim promjenama.

  Sa iskustvima u otvaranju vlasti prema građanima u svijetu i u regiji, prisutne su upoznali Paul Maassen, koordinator za civilno društvo Partnerstva za otvorenu vlast, Helen Darbishire, direktorica organizacije Access Info iz Madrida i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije iz Zagreba.

  Pristup svim javnim informacijama, uz rijetke iznimke koje se moraju opravdati i poštovanje zaštite ličnih podataka građana, mora bit slobodan svima i u svako vrijeme, uz proaktivno objavljivanje čitavih setova informacija u izvornom obliku. Takav pristup povećava povjerenje građana, poboljšava kvalitetu javnih usluga, a trošenje javnog novca postaje efikasnije. Iskustva zemalja članica Partnerstva za otvoreno društvo govore da se primjenom OGP načela ohrabruju domaći i strani investitori, potiče informatičko poduzetništvo i otvaraju se nova radna mjesta.
Organizatori skupa su Transpareny International BiH i Fondacija CPI u partnerstvu sa TACSO projektom u Bosni i Hercegovini.

  Pokrenuta inicijativa za pristupanje Bosne i Hercegovine globalnom Partnerstvu za otvorenu vlast  (Open Government Partnership) –  Iskazana zabrinutost promjenama zakonodavstva koji imaju intenciju da ograniče pristup građana i medija javnim informacijama – Sve informacije kojima vlasti, javne institucije i preduzeća raspolažu pripadaju građanima, uz uslov zaštite ličnih podataka građana./Dobrila Močević/

Vaš komentar na članak: