Posljednjih dana američki ambasador u BiH u dvna navrata boravio je u Tuzlanskom kantonu, juče u Tuzli, a danas u Gradačcu i Živinicama.Danas je u Gradačcu na svečan način otvoren 38. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Svečanu sajamsku vrpcu su zajedno presjekli premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić, ambasador SAD u BiH Patrik Mun i Mujo Selimović, dugogodišnji oficijelni sponzor čija je MIMS-grupacija najveći izlagač na Sajmu.

  Među 280 izlagača iz BiH i zemalja regiona, izlagali su svoje eproizvode i živiničke firme.

  Amarički ambasador u BiH Patrick Moon je naglasio kako uspjeh ovog sajma podcrtava da je poljorivreda među najvažnijim sektorima bh. ekonomije:

  „Visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi BiH daju konkurentnu prednost što se tiče izvoza u region i šire, te učešća na tržištu BiH. Poljoprivreda je važna ne samo kao izvor hrane, nego kao i pokretač ekonomije, kao sektor koji nudi posao i kao izvor nacionalnog ponosa. Naša FARMA projekat pomaže poljorivrednicima i proizvođačima da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda, povežu u lance vrijednosti, plasiraju proizvode na tržište i izvoze na druga tržišta. Mi također provodimo i manje programe koji uključuju projekat povećanja nivoa znanja žena poljoprivrednica u Šekovićima, program pomoći uzgajivačima voća koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta i kvanititeta proizvodnje i kreditni program za poljoprivredne proizvođače. U SAD smo poslali 80 državljana BiH na kratku obuku o poljoprivrednim temama “./www.gradacackisajam.com/

Podrška projektima općine Živinice

  Nakon Gradačca, danas po podne je općinu Živinice posjetio američki ambasador u BiH Patrick Moon sa saradnicima, čiji je domaćin bio općinski načelnik Hasan Muratović.

 Načelnmik Muratović je upoznao Moona sa postignutim rezultatima razvoja općine u proteklom periodu, kao i zadacima koji će uslijediti.Ambasador je istakao  kako SAD pomaže BiH i općinu Živinice ulaganjima u razne projekte i da će se takva saradnja nastaviti.

  "Posjetio sam tri općine i vidio kakva je ekonomska situacija.Impresioniran sam onim što sam saznao na susretu sa načelnicima Tuzle, Gradačaca i Živinica. vidim da mnogo rade, a tako je i u Živinicama, gdje načelnik radi na inovativan način i ja bih želio da tako rade i na višim nivoima vlasti u BiH.Impresioniran sam programima načelnika Živinica, jer oni omogućavaju brže zapošljavanje ljudi", rekao je Moon.

  Načelnik Hasan Muratović zadovoljan je što je ambasador Moon odabrao posjetiti Živinice:

  "Čast je biti domaćin ambasadoru Moonu i ono što našoj državi treba trenutno je podrška SAD i mislim da ona neće izostati.Ambasador je zadovoljan onim što je vidio kod nas i sigurno ćemo i dalje imati značajnu podršku. Hvala mu na komplimentima i za podršku našim projektima, među kojima očekujemo pomoć za dovršetak gradnje prečistača otpadnih voda"./Š.G./

Svečano otvoren Sajam šljive u Gradačcu
 

Vaš komentar na članak: