Ovogodišnji rod jabuka ramićki, kao i divljih jabuka, omogućio je nastavak proizvodnje pekmeza i sirćeta na domaći, tradicionalni način.Avdo Čučak iz Kladnja /slika na naslovnici/, poznati fotograf i hroničar zbivanja u ovom kraju, bavi se proizvodnjom pekmeza i sirćeta od  davnina i ističe da je zadovoljan ovogodišnjim rezultatima.

  «Imam svojih  stabala jabuke ramićke, a nešto i dokupim, tako da sam pripremio 300 kg pekmeza.Rod divlje jabuke takođe je bio vrlo dobar, što mi je omogućilo proizvodnju  hiljadu litara sirćeta.Međutim, ono što me posebno raduje je mali komšija Mirzad Gogić, koji mi redovno pomaže u ovom poslu i stalno pita kada ćemo imati još jabuka».

  Pekmez i sirće dobiju se na tradicionalan način.Mlađani Mirzad tek je napunio 4,5 godine, a već sve zna o proizvodnji pekmeza i sirćeta.

  «Mirzad je naučio da cijedi samljeveno voće na torkulji, taj dio posla obavezno prepuštam njemu i on to voli da radi.Pošto je mali naučio je da se sam  popne preko stolice na stalažu i steže samljeveno voće iz kojeg se cijedi potreban sok za  dalju preradu».

  Avdo Čučak prodaje pekmez po 10 KM kilogram, dok je sirće 2 KM litra, a koliko od ove cijene ide malom pomoćniku Mirzadu Gogiću nismo uspjeli saznati!/Š.Gadžo/

Mirzad Gogić priprema proizvodnju pekmeza
 

Vaš komentar na članak: