Mada je proteklo tek nešto više od jedne godine od osnivanja, planinari UG Planinarsko društvo Borovnice iz Bašigovaca postižu značajne rezultate. U središtu pažnje je uređenje lokaliteta izletišta Vinjište, gdje je izvedeno niz uspješnih akcija, o kojima nešto više saznajemo od predsjednika udruženja Abdulaha Zukića:

 "Uredili smo put u dužini od 2 km do središta Vinjišta i na prostoru od 4 km očistili smo  smeće i postavili korpe za otpatke, sa uputsvima o zaštiti prirodne sredine. Prije 15 dana počeli smo gradnju planinarskog doma, na bazi dobrovoljnog rada, u koji je uključeno oko 80 naših članova. Planiramo objekat završiti za još 15 dana, a tu ćemo podići i nekoliko šadrvana za odmore nakon pješačenja u šumovitim predjelima ovog izletišta. Na ulazu ka Vinjištu postavili smo pano sa uputstvima i mrežom zanimljivih lokacija ovog područja, što će mnogim izletnicima i ljubiteljima prirode pomoći da se lakše snađu u ovom prelijepom ambijentu", objašnjava nam predsjednik Zukić.

 Projekat uređenja Vinjišta podržali su Vlada TK, Kantonalna uprava za šume, te dobrovoljni prilozi mještana i poduzetnika. Planinarski dom dimenzija  6×7,5 metara imaće sobe za spavanje i ostale prateće prostorije sa terasom.

 "Uskoro ćemo dovoesti vodu, jer je u blizini rezervoar  mjesnog vodovoda, a u planu je i priključak električne energije. S obzirom na značajne rezulate koje postižemo imamo veliku podršku mještana, pa i broj članova se povećava, što je najbolji znak da ono što radimo ima važnosti za sve građane", kaže Abdulah Zukić.

 Kada uskoro bude završena prva faza projekta uređenja Vinjišta, stvoriće se uslovi za organizovanje plninarskih susreta, pa će tako planinari Borovnice imati priliku razmijeniti iskustva i sa drugim udruženjima BiH i šire./Š.Gadžo/

Pano sa planom područja Vinjište

Grupa graditelja planinarskog doma na Vinjištu

U sred šume korpa  za otpatke i uputstvom o zaštiti prirodnog okruženja
 

Vaš komentar na članak: