Klub ekstremnih sportova Summit iz Banovića učestvuje na osvajanju najvećeg vrha u Austriji, a u sastavu ekipe nalaze se Živiničani Admir Tomba Andelić i Dalibor Bjeleš. Naši alpinisti su stekli dovoljno iskustva po bosnaskim i crnogorskim planinama, pa je došao red i na značajnije podvige. O tome Admir Andelić kaže:

  "Idemo na osvajanje vrha Grossglockner na nadmorskoj visini od 3798 m. i to je najveći vrh Austrije. Krećemo 29.juna, nestrpljivi smo jer nas očekuju novi izazovi. Idemo klasičnim smjerom i to nam je prvi puta da posjećujemo Alpe. Ranije smo bili na Bjelašnici, Prenju, Čvrsnici, te smo se penjali na najveći vrh Crne Gore Bobotov Kuk i Komove. U planu imamo ove godine osvajanje  Mon Blana, najvećeg vrha Evrope, u Francuskoj, ali će nam za ovaj poduhvat trebati sponzora".

  Vrh Grossglockner nije jednostavan, ima dosta složene uspone, zahtjevne stijene i penjanja. Alpinisti očekuju lijepo vrijeme, što je jedan od važnih uslova za uspjeh alpinističke ekspedicije iz Banovića i Živinica. To je prvi vrh na Alpima, koji će osvojiti naši sugrađana Bjeleš i Andelić. Poduhvat neće biti nimalo lak, jer osim uspona, trebaće se oduprijeti i dosta hladnom vremenu u ovo doba godine, gdje se živa u termometru zna spustiti i do -15 satepeni./Š.G./

Putanja ka vrhu Alpa gdje će se naći naši alpinisti

 

Vaš komentar na članak: