Ovih dana  Dom zdravlja Živinice proširio je svoje kapacitete dogradnjom  550 kvadratnih metara korisnog prostora, u koje su smješteni Dispanzer za predškolsku djecu, Služba vakcinacije i Higijensko-epidemiološka služba.

  Direktor Doma zdravlja dr.Halid Čokić ističe kako su uslovi rada daleko bolji, na zadovoljstvo građana i zaposlenih u ovoj javnoj ustanovi:

   „U novom prostoru obezbijedili smo novu opremu, koja zadovoljava sve postojeće standarde, posebno na dječijem odjeljenju za uzrast do 6 godina.Ukupni troškovi izgradnje su iznosili 350.000 KM, iz sredstava namjenjenih redovnim kapitalnim ulaganjima i nisu uticala na materijalni status zaposlenih radnika, tako da se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor u oblasti zdravstva. Preseljenjem pomenutih službi u nove prostorije, otvorena je mogućnost  proširenja Službe hitne medicinske pomoći, te otvaranja još nekoliko ambulanti porodične medicine.Osim povećanja ambulanti porodične medicine u gradu, pristupićemo adaptaciji i opremanju ambulanti po mjesnim zajednicama, kojih sada imamo ukupno 15.Kompletno prizemlje ostaće na raspolaganju poboljšanja uslova rada hitne medicinske pomoći.Preseljenjem vakcinacije i epidemiološke službe stekli su se uslovi za proširenje konsultativno specijalističke službe, mikrobiologije i laboratorije.S obzirom da imamo na specijalizaciji buduće kadrove za kožne, očne i ORL (uho, grlo, nos) uređuje se prostor za njihove djelastnosti“.

   Tako se zaokružio višegodišnji planski razvoj živiničkog Doma zadravlja, koji može zadovojiti potrebe 55 hiljada osiguranika u narednih pet godina, koliko ima na području općine registrovanih zdravstvenih knjižica. Za sve njih usluge pruža 290 zaposlenika Doma zdravlja, od čega je 70 sa visokom stručnom spremom ( 32 specijalista, 12 doktora medicine na specijalizaciji iz raznih oblasti).Dakle, ovdje postoje sve službe osim hirurških grana.

  U Domu zdarvlja Živinice sa zadovoljstvom  ističu da imaju šest primarijusa, a to su Halid Čokić, specijalista epidemiolog, Safer Kavgić, specijalista za ginekologiju i akušerstvo, Ismet Hajdarbegović, specijalista pedijatar, Esed Omerkić, specijalista urgentne medicine, Ismet Kutlovac, specijalista internista i Dušanka Bećirović, specijalista opće medicine.

  Zaposlenici Doma zdravlja veliku pažnju posvećuju stručnom usavršavanju, pa tako ova ustanova u svojim redovima ima jednog doktora nauka -prim.dr. Esed Omerkić, kao i četiri magistra nauka -dipl.ing. Adnan Hajdarbegović, dr. Hidajet Rahimić, dr Eldina Malkić-Salihbegović i dr. Mirsad Šljivić.

  I na kraju još jednom podsjećamo na ono što treba hitno činiti je rješenje pristupnih komunikacija Domu zdravlja, posebno hitnoj službi, kao i rješenje problema gradske kotlane, gdje sagori oko 2 hiljade tona uglja tokom sezone zagrijavanja.Ovdje očekuju značajnije učešće društveno-političke zajednice, što je u interesu svih građana./Š.G./
         

Dograđeni dio Doma zdravlja

Prijemno odjeljenje dječijeg dispanzera

Najmlađi pacijent u novoj ordinaciji
 

Vaš komentar na članak: