Predstavnici boračkih udruženja i saveza općine Živinice i Tuzlanskog kantona obišli su mezarje narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca, gdje su položili cvijeće i odali počast.

   Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni, u općini Ilijaš, 25.oktobra 1993.godine u crno je zavila saborce, rodbinu i sve poznanike  Nesiba Malkića, Nevresa Šišića, Nermina Fočakovića, Fikreta Andelića i Seada Paravlića, stariješine u 210.brdskoj brigadi iz sasatava Operativne grupe 6 Istok.

  U okviru obilježavanja 18. godišnjice pogibije za sutra je planiran obilazak porodice ovog narodnog heroja i mjesta pogibije na Nišićkoj visoravni, uz čas istorije. Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava u općini Živinice,  završio je višu vojnu školu odsjek Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a nakon toga i specijalističku obuku u Zadru.

   Napustio je bivšu JNA u aprilu 1992. godine i priključio se TO Živinice. Obavljao je dužnost komandira čete, načelnika Općinskog štaba TO Živinice i komandanta 210. viteške brigade A RBiH.  Poginuo 25. oktobra 1993. godine u rejonu Crne Rijeke./Arna Berbić/

Mjesto pogibije Nesiba Malkića i saboraca
 

Vaš komentar na članak: