Danas je u Podgajevima održana svečanost povodom završetka rekonstrukcije zgrade područne osnovne škole u ovom mjestu.Obnovu dotrajle škole pomogao je Turski bataljon, Lot kuća Zavidovići.Na svečanosti, pred velikim brojem mještana i gostiju, govorili su direktorica OŠ Đurđevik Mirzeta Abažić, predstavnik Turskog bataljona Mustafa, savjetnik općinskog načelnika Živinica Said Čerkezović, ministar za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Vladi TK Adem Šehidić i predsjednik MZ Podgajevi Ćazim Tulumović.

 "Poznato je da Turska pomaže svim zemljama jugoistočne Evrope, pa i nama. Osim doprinosa miru, pružaju socijalnu pomoć građanima BiH. Tako su prepoznali naš problem i realizovali projekat obnove Područne škole Podgajevi, vrijedan 27 hiljada EUR-a, dok je stolariju-vrata i prozore, donirala firma Yavuz, tako da je ukupna vrijednost radova  oko 40 hiljada EUR.a", rekla je direktorica OŠ Đurđevik Mirzeta Abadžić.

 Predstavnik Turskog bataljona Mustafa je istakao kako je tokom minule dvije decenije Turska mnogo uradila na realizaciji projekata u BiH, a da je škola u Podgajevima u potpunosti promjenila ruho:

 "Firma Tempoplast, kao nosiaoc radova na rekonstrukciji objekta, kvalitetno je obavila povjerene poslove. Radilo se u dva dijela, tako što je prvo izvršena rekonstrukcija krova, što je bio najzahtjevniji posao, potom je obnovljena fasada i sada je pred nama sasvim nov školski objekat, gdje će djeca i dalje sticati znanja, ali sada u daleko boljim uslovima".

 Ministar Adem Šehidić je  u svom govoru naglasio značaj investiranja u obrazovanje i rekao je:

 "Misija Republike Turske je prepoznala ono što je najbolje za ulaganje, a to je obrazovanje, što je najisplativija investicija. Bogatiji smo za jednu novu školu, koja će i dalje nastaviti usmjeravati mlade generacije putevima nauke i  stalnog širenja saznanja".

 Zaslužnim za obnovu škole uručene su zahvalnice od strane Ministarstva, OŠ Đurđevik i MZ POdgajevi, a nakon zvaničnog dijela učenici ove škole izveli su prigodan priogram, potom je zasađeno drvo prijateljstva u školskom dvorištu. Čast da svečanim presjecanjem vrpce predaju školu na upotrebu pripala je predstavniku Turskog bataljona Mustafi i direktorici OŠ Đurđevik Mirzeti Abažić./Š.Gadžo/  

Predaja priznanja predstavniku Turskog bataljona

Priznaje na podršci općini Živinice od MZ Podgajevi

Gosti i domaćini na svečanosti u Podgajevima

Prigodan program učenika

Presjecanjem vrpce ozvaničen završetak radova na obnovi škole

Škola u Podgajevima u novom ruhu

 

Vaš komentar na članak: