Društvo Crvenog krsta/križa BiH pokrenulo je humanitarnu akciju za prikupljanje finansijskih sredstava za pomoć stranovništvu Japana koje je nedavno pogodio zemljotres i cunami. 

 U ime Društva Crvenog krsta/križa BiH upućeno je pismo saučešća Društvu Crvenog krsta/križa Japana, kao i Ambasadi Japana u BiH i ambasadoru Futao Mota /slika na naslovnici/.

 U saopćenju se navodi da bh. građani, vladine institucije i privredni subjekti mogu pomoći ugroženom stanovništvu putem uplata na donatorski račun koji je otvoren kod Volksbank BH d.d. Sarajevo broj 140-101-00240584-58 s naznakom "Za pomoć nastradalom stanovništvu Japana" i pozivom na humanitarne telefone: BH Telekom 090 291 032: cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 2,211 KM, a cijena poziva iz mobilne mreže 2,218 KM; HT Mostar 092 890 830, a cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,34 KM.

  "Zahvaljujemo svima koji će uplatom pomoći ublažavanju posljedica navedene katastrofe", navode u Društvu Crvenog krsta/križa BiH.

  Vlada Federacije BiH donijela je odluku o osiguranju finansijske pomoći Japanu u saniranju posljedica katastrofalnog potresa i cunamija koji su zadesili ovu zemlju. Iznos novčanih sredstava za ove potrebe će se utvrditi nakon koordiniranja aktivnosti na prikupljanju pomoći s ostalim nivoima vlasti u BiH.

  Vlada Distrikta Brčko donijela je odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći narodu Japana u iznosu od 50.000 KM, a iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice prema Vijeću ministara inicirano je da država izdvoji 400.000 KM.

Velike posljedice od zemljotresa i cunamija
 

Vaš komentar na članak: