Posljednje obilne padavine nanijele se velike štete poljoprivredi, gospodraskim i privrednim objektima u dolini rijeke Spreče, koja se izlila iz svog korita.U nedjelju je Spreča prekinula saobraćaj između Živinica i Dubrava, pa se saorbaćaj odvijao alternativnim pravcima.

   Poplavljeno je i više od 30 kuća u Ul.magistaralni put od broja 130, gdje se nalaze i poslovni objekti firme Malagić, čiji je nedavno otvoreni salon namještaja takođe bio pod vodom i nanio je velike štete ovoj firmi.

  Već godinama protiv poplava bori se Matija Miškić, čija je kuća i ovoga puta poplavljena.

  «Spreča  je izlila i ušla u kuću, tako da je   pod vodom  20 cm.Sav rod povrća je uništen, a imao sam 50 kg ranog luka i još 200 kg. raznog povrća spremnog za prodaju već narednog mjeseca.Iz godine u godinu  sve je gore, a štra će biti kada kiše budu još snažnije padale.Ovdje se dozvolilo da se gradi šta ko hoće.Iako se radi o erozivnom zemljištu i plavnom području objekti se sve češće grade, podižu se betonske ograde, a sve to stvara uslove za izlijevanje rijeke», kaže nemoćni Matija Miškić.

  Takve priče čuli smo i od ostalih mještana ovog dijela prigradskog naselja Maline.Projekti za saniranje korita Spreče postoje, ali ne i dobre volje da se realizuju.Sve dok se ne uredi korito Spreče, ali i drugih rijeka, ljudima i firmama u industrijskoj zoni Maline biće vode do grla!/Š.G./

Poplavljena kuća i imanje Matije Miškića

Pod vodom bila i prva etaža salona Malagić

Vaš komentar na članak: