Dječije obdanište u Živinicama  nastavlja aktivnosti prema planu i porgramu za tekuću godinu, koji predviđa raznovrsne edukativne sadržaje, prilagođene ovom uzrastu najmlađih.U odnosu na ranije godine ovoga puta realizacija porgramskih sadražaja je drugačija, o čemu direktorica ove javne ustanove Edisa Šljivić kaže:

  „Za razliku od ranijih godina od 1.septembra  primjenjuje se Zakon o predškolskom obrazovanju, prema kojem je naša najstarija grupa djece od 5 do 6 godina obavezna pohađati predškolski odgojno-obrazovni proces. Imamo dnevnike rada i radi se po Programu rada predškolskog odgoja.Sa naših 140 polaznika u obdaništu rade stručni kadrovi, profesori predškolskog odgoja-odgajatelji i stručni saradnik defektolog, te učitelj muzičkog odgoja.Osim već pomenute starije grupe imamo još jaslice od 6 mj.do navršenih 3 godine, potom je druga grupa djece mlađa vrtićka – uzrasta 3 do 4 godine, kao i srednja za djecu od 4 do 5 godina.Takođe imamo organizovan produženi boravak djece od prvog do četvrtog razreda, uz pratnju vaspitača, pružamo im pomoć u izradi domaćih zadataka, pripremi   za nastavu i ostalo“.

   Osim rada u učionicama i igraonicama obdaništa nerjetko se za djecu organizuju posjete raznim firmama ili drugim javnim ustanovama. Naša kamera zabilježila je mališane prilikom posjete firmi Vifi keks  na Karauli i zubnoj ordinaciji Doma zdravlja Živinice.Pokazano im je kako se prave slatkiši, koje su već upoznali u prodajnim objektima u gradu, domaćini su ih počastili puslicama i još  im poklonili nekoliko svojih proizvoda.

  U zubnoj ordinaciji je bilo riječi o važnosti higijene zuba, kako ih sačuvati da se ne pokvare, a ako već dođe do toga obavezno potražiti stomatologe.Oni hrabriji su sjeli tj. legli na zubarsku stolicu gdje im je stomatolog Habibović demonstrirao bezbolno vađenje i liječenje zuba, što je ohrabrilo i ostale mališane.Do kraja godine planirano je još ovakvih susreta najmlađih sugrađana sa ustanovama i gradskim firmama!/Š.G./

Vifi keks ih zasladio puslicama

Direktorica Edisa Šljivić-uspješna realizacija programskih sadržaja

Surseti djecu u zubnoj ordinaciji

Posjetili i ZOO vrt "Paprikić"
 

Vaš komentar na članak: